|

Muhalifler: Esed sürprizle karşılaşacak

Suriye'nin Halep kentinde ilerleyişini sürdüren muhaliflerin "Esed, Halep'te sürprizlerle karşılaşabilir" açıklaması dikkat çekti. Muhalif gruplardan Ahraru'ş Şam, Halep'e yönelik operasyonlarına son vermeyeceklerinin sinyalini verdi.

Yeni Şafak
12:51 - 10/08/2016 Çarşamba
Güncelleme: 13:19 - 10/08/2016 Çarşamba
Yeni Şafak
Suriye'nin Halep kenti 34 günlük bir kuşatmanın ardından geçtiğimiz hafta muhaliflerin eline geçti.
Suriye'nin Halep kenti 34 günlük bir kuşatmanın ardından geçtiğimiz hafta muhaliflerin eline geçti.

Suriye'de Halep'teki ablukayı kıran muhalif gruplar, Beşşar Esed rejiminin şehirde sürprizlerle karşılaşabileceğini söyledi. Muhalif gruplar adına açıklama yapan Ahraru'ş Şam askeri sözcüsü Ebu Yusuf el-Muhacir, "Fetih Ordusu'nun Halep'e yönelik başlattığı operasyonda geri adım atmak yok" mesajı verdi.



Muhacir, yaptığı açıklamada, Esed rejiminin son birkaç saatte 20'den fazla üyesinin öldürüldüğüne değinerek, "Esed rejimi, Rusya'nın havadan desteğine rağmen Halep'te başarıya ulaşamayacak, geri adım atmayacağız" ifadelerini kullandı.



Suriyeli muhalif gruplar, Halep'te Esed rejiminin ilerleyişini durdurmak için birden çok stratejik noktada operasyon başlatmıştı. Halep'in güneyinde amaçlarına büyük ölçüde ulaşan gruplar özellikle Raşidin, Tille el-Mahrukat gibi bölgelerde kontrol üstünlüğünü sağladı.



Topçu okulu muhaliflerin elinde


Suriyeli muhalifler, Halep kuşatmasını kırma operasyonu sırasında, kentin güneyinde Beşşar Esed rejimine ait çok sayıda karargahı ve mevziyi ele geçirdi. Kontrolü sağlanan karargahlar arasındaki en önemli ve donanımlı yerlerden biri deHalep'in güneybatı ucunda yer alan topçu okulu oldu.



Muhalifler, Esed rejiminin en büyük hatalarından birinin Halep'e yönelik abluka kararı olduğunu savunuyor. Muhacir sözlerine, "Esed bu kuşatmayla, kendisine birden çok cephe hattı açılmasına neden oldu" şeklinde devam etti. Esed'in ve ona bağlı savaşan militanların büyük bir hayal kırıklığına uğradığını kaydeden Muhacir, "Birçok cepheden geri çekildiğine dair duyumlarımız var" diye konuştu.



  • Halep Neden Önemli?
  • Suriye'nin başkenti Şam'dan sonra ikinci büyük kenti ve tarih boyunca medeniyetin beşiği olan Halep, stratejik olarak da bölgedeki en önemli güç merkezlerinden. Halep kimin elinde ise siyasal ve askeri güç onun yönetiminde oluyor. Kısacası Halep, Suriye devriminin başkenti.
  • 2011 yılından bu yana iç savaşın yaşandığı Esed'in kendi halkını acımasızca katlettiği Suriye'de her nokta gibi Halep de büyük yara aldı. Çoğunluğunu Türkmenlerin oluşturduğu Halep'te, önce rejim daha sonra DAEŞ bahanesi ile Rusya her gün katliam yapmaya devam ediyor. Halkın birçoğu göçe zorlanarak bölge boşaltılmaya çalışılıyor. Halep'in düşmesi demek Suriye'nin neredeyse tamamının kontrolünün Esed rejimine geçeceği anlamına geliyor.
  • Rusya, İran ve Hizbullah Esed'e destek vererek özelde Halep'te genelde tüm Suriye'de büyük katliamlara imza atıyor. Dünya güçlerinin yanı sıra Türkiye'de de büyük tehdit oluşturan PKK terör örgütünün Suriye yapılanması PYD/YPG'de muhaliflerin büyük mücadele verdiği gruplardan bazıları.


Savaş uçaklarını araba lastikleriyle durdurdularKastillo kapandı Halep yolu kesikGaleri: Halep'te ikinci kez Cuma namazı kılınamıyor Video: Direnişin kalesi Halep









#Suriye
#Muhalifler
#Esed
#Halep
8 yıl önce