|

Rusya: Soçi'de PYD'nin katılması öngörülmüyor

Rusya, Soçi'de gerçekleştirilecek Suriye Ulusal Diyalog Kongresinde PYD'nin yer almasının öngörülmediğini açıkladı. Türk heyeti daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun vurguladığı çerçevede, terör örgütünün uzantılarının dahi kongreye katılmasının kabul edilmeyeceğini yinelemişti.

Yeni Şafak
19:11 - 22/12/2017 Cuma
Güncelleme: 20:11 - 22/12/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv: Soçi'de Türkiye, Rusya ve İran cumhurbaşkanları üçlü Suriye zirvesinde bir araya geldiler.
Arşiv: Soçi'de Türkiye, Rusya ve İran cumhurbaşkanları üçlü Suriye zirvesinde bir araya geldiler.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandır Lavrentyev, terör örgütü PYD/PKK'nın, Soçi'de düzenlenecek Ulusal Diyalog Kongresi'ne katılımının öngörülmediğini bildirdi.

Rus basınında yer alan haberlere göre, Lavrentyev, Soçi'de düzenlenecek Ulusal Diyalog Kongresi'ne terör örgütü PYD/PKK'nın katılımının öngörülmediğini belirtti.

Lavrentyev, Rus basınına yaptığı açıklamada, "PYD/PKK'nın katılımı şimdilik öngörülmüyor." ifadesini kullandı.

Kongre'nin hazırlanan ön listesinde çok sayıda "Kürt katılımcı" olduğunu belirten Lavrentyev, "Kürtlerin maksimum düzeyde temsil edilmesi, bir yandan da Türkiye tarafından itirazların olmaması için çaba gösterdik." dedi.

Lavrentyev, "Türkiye ve İran'ın onay vermemesi halinde bazı Kürt heyetlerin listeden çıkarılıp çıkarılamayacağı" sorusuna verdiği yanıtta, "Bu konuyu aramızda kararlaştıracağımızı düşünüyorum." diye konuştu.

Türkiye daha önce kabul edilemeyeceğini açıklamıştı

Daha önce Türkiye, Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Suriye konulu 8. toplantıda, PYD/PKK'nın ya da uzantılarının Soçi'de düzenlenecek Ulusal Diyalog Kongresi'ne katılımını kabul etmeyeceğini bildirmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya'nın Soçi kentinde 22 Kasım'da Rus ve İranlı mevkidaşlarıyla katıldığı zirvenin deklarasyonunda Ulusal Diyalog Kongresi'nin katılımcılarının ortak kararla belirleneceği kayda alınmıştı.

Türk heyeti daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun vurguladığı çerçevede, terör örgütünün uzantılarının dahi kongreye katılmasının kabul edilmeyeceğini yinelemişti.


29-30 Ocak'ta Soçi'de

Kazakistan'daki Suriye konulu 8. Astana toplantısında taraflar, tutukluların serbest bırakılması ve mayınların temizlenmesi konularında uzlaştı.

Toplantıya katılan kaynaklardan alınan bilgiye göre, Türkiye, Rusya ve İran heyetleri, tutukluların serbest bırakılması ve tarihi alanlardaki mayınların temizlenmesi konularında anlaşmaya vardı.

Rusya'nın girişimiyle Soçi'de yapılması kararlaştırılan Ulusal Diyalog Kongresi'nin tarihleri de 29-30 Ocak olarak belirlendi.

#PYD
#Soçi
#Türkiye
#Suriye
#İran
#Rusya
6 yıl önce