|

Şam’a iki şart

Esed rejiminden Arap Birliği’ne yeniden üye kabul edilmesi karşılığında iki ödün isteneceği iddia edildi. Bu ödünlerden birincisinin, İran’ın Suriye’deki varlığının sınırlanması, ikincisinin ise bir Arap askeri gücünün ülkeye konuşlanmasına izin verilmesi olduğu belirtildi. Öte yandan Esed rejiminin yeniden Arap Birliği’ne dönüşüne ilişkin üye ülkeler arasında trafik de yoğunlaştı.

Yeni Şafak
04:00 - 8/01/2019 Salı
Güncelleme: 02:00 - 8/01/2019 Salı
Yeni Şafak
Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ın destek verdiği Mısır’daki darbeci Sisi rejimi, Esed’in Arap Birliği’ne dönmesini destekleyen ülkelerin başında geliyor.
Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ın destek verdiği Mısır’daki darbeci Sisi rejimi, Esed’in Arap Birliği’ne dönmesini destekleyen ülkelerin başında geliyor.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan’ın Esed rejimini yeniden Arap Birliği’ne dahil etme projesi adım adım ilerliyor. Son olarak, Tunus Dışişleri Bakanı Hamis el-Cihiravi’nin Kahire’de Mısır’ın darbeci lideri Abdülfettah el-Sisi ile görüşmesinde de konu gündeme geldi. Kaynaklar, el-Cihiravi’nin ziyaretinin, Mart ayında Tunus’ta yapılacak 30’uncu Arap Birliği Zirvesi öncesi, Esed rejiminin katılımını açıklığa kavuşturmak ve Arap ülkelerinin onayından sonra uygulamaya koyma yollarının belirlenmesi amacıyla Mısır’ın davetiyle gerçekleştiğini duyurdular. Öte yandan Esed rejiminden Arap Birliği’ne yeniden kabulü karşılığında bazı ödünlerde bulunması isteneceği de iddialar arasında.


SURİYE’YE ARAP GÜCÜ

Bu ödünlerden birisi, Şam rejiminin ülkesinde İran varlığını sınırlaması olarak belirtiliyor. Abu Dabi ve Riyad’ın Suriye’deki İran etkisinden rahatsız olduğu biliniyor. Esed rejiminden talep edilecek ikinci ödün ise, Suriye’den çekileceği açıklanan ABD askerlerinin yerini, Arap ülkelerinden kurulacak bir askeri gücün almasını kabul etmek olduğu iddia ediliyor. Arapça yayın yapan mecralarda, Pazar günü yapılacak Arap Birliği toplantısında, Esed rejiminin Birliğe geri dönüş şartlarının da ele alınacağı belirtildi.

İLK DAVET LÜBNAN’A MI?

Öte yandan Lübnan’ın 19-20 Ocak tarihlerinde başkent Beyrut’ta düzenlenecek 4’üncü Arap Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Zirvesi’ne Esed rejimini davet etme yönünde bazı Arap ülkeleriyle görüşme halinde olduğu da belirtildi. Bu çerçevede Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil’in, Bahreyn, Kuveyt, Irak, Filistin, Mısır ve Tunuslu mevkidaşları ile konuyu görüştüğü ve Suudi Arabistan’ın onayını beklediği iddia edildi.

TUNUS: ÇOK SEVİNİRİZ

30’uncu Arap Birliği Zirvesi’ne Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ı davet etmek amacıyla Beyrut’a gelen Tunus Cumhurbaşkanlığı Temsilcisi Lezher el-Karavi eş-Şabi’nin de, Arap Birliği’nin, Esed rejiminin üyeliğini tekrar aktif hale getirmesi halinde ‘sevinç duyacaklarını’ söylemesi dikkat çekti. Geçtiğimiz hafta iç savaşın başlamasının ardından 7 yıl sonra Şam’dan Tunus’a ilk ticari uçuş gerçekleşmişti.

#Esed
#Arap Birliği
#İran
#Suriye
#Rejim
#Şart
5 yıl önce