|

Suriye’de askeri kanallar devrede

Astana’da “üçlü mekanizma” ilanıyla sona eren Suriye zirvesinin ardından önemli bir adım daha atıldı. Suriye’deki ateşkesi izlemek üzere Türkiye, Rusya ve İran’ın yer aldığı ortak operasyon grubu kuruldu. Grubun görevi, sahayı gözlemek ve ateşkesin ihlal edilmesini önlemek olacak. Üç ülkenin askeri kanalları biribiriyle irtibatlı hareket edecek.

Yeni Şafak
04:00 - 26/01/2017 Perşembe
Güncelleme: 04:31 - 26/01/2017 Perşembe
Yeni Şafak

Astana'da Türkiye, Rusya ve İran'ın ateşkesi izlemek üzere kurulacağını açıkladığı üçlü mekanizma, Ortak Operasyon Grubu olarak adlandırıldı. Mekanizma, Şubat ayı başında Astana'da faaliyetlerine başlayacak. Grubun görevi, sahayı gözlemek ve ateşkesin ihlal edilmesini önlemek olacak. Detayları, Astana'da bir hafta sonra yapılması planlanan üçlü toplantıda netleştirilecek olan mekanizma, askeri kanallar üzerinden işletilecek. Üç ülkenin askeri temsilcilerinden oluşturulacak Ortak Operasyon Grubu, sahadaki ihlalleri tespit edeceği gibi önlem alınması konusunda da inisiyatif üstlenecek.



BİR HAFTA SONRA ASTANA'DA


Esed Rejimi ile Suriye muhalefetinin ilk kez aynı masada buluşturulduğu Astana'da, Suriye'de ateşkesin ülke geneline yaygınlaştırılması için Türkiye, Rusya ve İran garantör oldu. Ateşkesin izlenmesi ve denetlenmesi için üçlü mekanizma kurulması kararlaştırıldı. Üçlü mekanizmanın çalışmasına ilişkin detaylar bir hafta sonra Türkiye, Rusya ve İran temsilcilerinin katılımıyla Astana'da yapılacak toplantıda belirlenecek. Bu doğrultuda muhalifler de ateşkesi denetleme mekanizmaları ile ilgili önerilerini Rusya'ya sundu. Öneriler, üçlü toplantıda değerlendirilerek karara bağlanacak.






ORTAK OPERASYON GRUBU


Üç ülke üçlü mekanizma konusunda çalışmaları da başlattı. Rusya tarafı, mekanizmanın Ortak Operasyon Grubu olarak adlandırıldığını açıkladı. Türkiye-Rusya-İran Ortak Operasyon grubu, Şubat ayı başında Astana'da faaliyetlerini başlatacak. Mekanizmanın detayları askeri kanalar üzerinden belirlenecek. Üç ülkenin askeri temsilcilerinden oluşturulacak olan Ortak Operasyon grubu, sahadaki ihlalleri tespit edeceği gibi önlem alınması konusunda da inisiyatif üstlenecek. Bu doğrultuda detaylar, Astana'da önümüzdeki hafta yapılacak üçlü toplantıda netleştirilecek.



MUHALİF VE TERÖRİST GRUPLAR AYRILACAK


Üçlü mekanizmanın, Astana bildirisinde de vurgulanan “IŞİD ve El Nusra terör örgütlerinden silahlı muhalif grupları ayırmak" konusunda da ortak çalışma başlatmaları bekleniyor. Bu konuda netlik sağlanıncaya kadar ateşkes çağrısına uyan terör örgütleri dışındaki tüm gruplara yönelik saldırılar Ortak Operasyon Grubu tarafından “ihlal" olarak görülecek. Ateşkes ihlallerine karşı müeyyide tesis edilmesi yönünde de muhalif grupların beklentileri bulunuyor.






#Astana
#Suriye
#Rusya
7 yıl önce