|

Suudilerden yardım istemiyoruz

Sudan’da darbe sonrası S. Arabistan ve BAE’nin askeri geçiş konseyine 3 milyar dolarlık yardımı sokağa dökülen onbinlerce kişi tarafından protesto edildi. Konsey başkanı general el-Burhan ise göstericileri ‘ihmalkar kalmayacağız’ sözleriyle tehdit etti. Askeri konseyin darbeci olduğunu söyleyen muhalifler mücadeleye devam edeceklerini duyurdu.

Haber Merkezi
04:00 - 23/04/2019 Salı
Güncelleme: 01:09 - 23/04/2019 Salı
Yeni Şafak
Ülkede, eylemler ve protestolar devam ediyor.
Ülkede, eylemler ve protestolar devam ediyor.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan’dan siyasi ve ekonomik yardım alan darbeci Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, “sivil yönetime geçiş” talebinde bulunan eylemcileri adeta tehdit etti. Askeri Geçiş Konseyinden yapılan açıklamaya göre, Burhan, göstericilere uyarıda bulunarak, “İşler bu şekilde devam edemez. Güvenlik devletin sorumluluğudur, bunda kesinlikle ihmalkar davranılmayacaktır” ifadelerini kullandı. Ülkenin zor bir süreçten geçtiğine işaret eden Burhan, bu süreci güvenli şekilde atlatmak için geçici hükümetin kuruluşuna ilişkin istişarelere tüm siyasi grupların katılımının zorunlu olduğunu vurguladı. Avad bin Avf’tan Askeri Geçiş Konseyi başkanlık görevini Burhan’ın devralmasının hemen akabinde Riyad ve Abu Dabi yönetimleri geçen cumartesi Askeri Geçiş Konseyi’ne desteğini açıklamıştı.


DARBECİ YÖNETİME REST

Sudan’da muhalefetin çatı oluşumu Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri, Askeri Geçiş Konseyi ile müzakereleri askıya aldıklarını ve sivil başkanlık konseyi ilanını istişareler için ertelediklerini açıkladı. Sudan Meslek Odaları Sözcüsü Muhammed el-Emin Abdulaziz yaptığı açıklamada, “İstişareler için sivil konseyin ilanı ertelendi. Askeri Geçiş Konseyi ile her türlü müzakereler durduruldu, gösterilere devam edeceğiz” vurgusu yaptı. Abdulaziz, “Askeri Konsey, darbeci bir yönetimdir. Yönetimi sivillere teslim edene kadar onunla mücadele edeceğimizi ilan ediyoruz. Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri, başkanlık konseyi ve hükümetteki tüm makamları dolduracak” ifadelerini kullandı. Öte yandan önceki gece düzenlenen gösterilerde eylemciler bir kez daha Suudi Arabistan ve BAE’nin ekonomik yardımını ve ülkeye müdahelesini reddettiklerini attıkları slogan ve açtıkları pankartlarla dile getirdi.

  • 3 milyar dolar yardım!
  • Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Sudan’a 3 milyar dolarlık yardımda bulundu. Suudi Arabistan’ın resmi haber ajansı SPA’ya göre, Riyad ve Abu Dabi’nin sunduğu 3 milyar dolarlık yardım paketinin 500 milyon dolarlık kısmının Sudan Merkez Bankası’nın hesabına yatırılacağı belirtildi. Haberde, söz konusu vade hesabının Sudan cüneyhi üzerindeki baskının hafifletilmesi için önemli olduğu kaydedildi. Meblağın geri kalan kısmının Sudan halkının gıda, ilaç ve petrol ürünleri gibi temel ihtiyaçlarına tahsis edileceği dile getirildi.
#​Sudan
#Suudi Arabistan
#BAE
#Abdulfettah el-Burhan
5 yıl önce