|

Yeniden devlet başkanı seçildi

Güney Afrika ülkelerinden Zambiya'da yapılan genel seçimlerde Edgar Lungu yeniden devlet başkanı seçildi. Edgar Lungu oyların yüzde 50,3'ünü aldı.

Yeni Şafak
16:54 - 15/08/2016 Pazartesi
Güncelleme: 13:58 - 15/08/2016 Pazartesi
AA

Zambiya Yüksek Seçim Komisyonu, Devlet Başkanı ve Yurtsever Cephe Partisi (PF) lideri Edgar Lungu'nun oyların yüzde 50,3'ünü alarak yeniden devlet başkanı seçildiğini açıkladı.



Lungu'nun rakibi, muhalefetteki Ulusal Kalkınma için Birleşme Partisi (UPND) lideri Hakainde Hichilema'nın ise oyların yüzde 47,6'sını elde ettiği belirtildi.



Zambiya'daki seçim kanununa göre, adayların devlet başkanı seçilebilmesi için oyların yüzde 50'sini alması yeterli oluyor. Lungu'nun pazar günü göreve başlaması bekleniyor.



Daha önce adalet ve savunma bakanı olarak görev yapan Lungu, eski Devlet Başkanı Michael Sata'nın 2014'te ölümünün ardından 2015'te iktidara gelmişti.



Oy verme işlemi süresince sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı ülkede, toplamda dokuz aday devlet başkanlığı için yarıştı. Yaklaşık 15 milyon nüfusa sahip ülkede 7 milyondan fazla seçmen bulunuyor.



Afrika'nın "yükselen demokrasilerinden" biri olarak görülen Zambiya'daki seçimler, komşu ülkelerin istikrarı için de önem taşıyor. Zambiya siyasi tarihi, 20 yıllık Devlet Başkanı Rupiah Banda'nın, seçimi kaybederek görevini Michael Sata'ya devretmesiyle 2011 yılında değişim geçirdi. Sata, 2014 yılında nedeni açıklanamayan bir durumdan dolayı Londra'da bir hastanede vefat etti. Sata'dan sonra kısa bir süreliğine ülkeyi Guy Scott yönetti. Lungu, görevi Scott'dan 2015 yılında devraldı.







#devlet başkanı
#Edgar Lungu
#seçim
#Zambiya
8 yıl önce