|

Emlak vergisinde kafa karıştıran konu

Emlak Vergisi Kanunu kapsamında yer alan Emlak vergisinin tarh ve tahakkuku konusu merak konuları arasında yer alıyor. Emlak vergisinin tarh ve tahakkuku nedir, emlak vergisinde tarh ve tahakkuk işlemi nasıl yapılır? gibi soruların yanıtları haberimizde.

Yeni Şafak
16:00 - 21/01/2018 Pazar
Güncelleme: 16:06 - 21/01/2018 Pazar
Yeni Şafak
Emlak vergisi; arazi, arsa ve bina için ödenmektedir. Bu tür taşınmazı olan bir vatandaş, emlak vergisi vermekle yükümlüdür.
Emlak vergisi; arazi, arsa ve bina için ödenmektedir. Bu tür taşınmazı olan bir vatandaş, emlak vergisi vermekle yükümlüdür.

Emlak Vergisi Kanunu kapsamında 11. maddede yer alan Verginin Tarh ve Tahakkuku hükümlerine göre, hesaplanan vergi değeri esas alınarak yıllık olarak tarh olunuyor; bildirim posta ile gönderilmiş ise vergi, bildirim verme süresinin son gününü takip eden yedi gün içinde tarh olunuyor. Bu suretle tarh olunan vergiler, tarh edilen tarihte tahakkuk etmiş sayılıyor.

Söz konusu
"Emlak vergisinin tarh ve tahakkuku"
başlıklı kanun maddesi şu şekilde ifade ediliyor;

EMLAK VERGİSİNDE OCAK VE ŞUBAT'IN ÖNEMİ

Madde 11

Verginin Tarh ve Tahakkuku

(4751 sayılı Kanunun 2/B maddesiyle değişen madde Yürürlük: 9.4.2002) Bina vergisi, ilgili belediye tarafından;

a) Dört yılda bir defa olmak üzere takdir işlemlerinin yapıldığı yılı takip eden bütçe yılının Ocak ve Şubat aylarında,

b) 33 üncü maddenin (1) ilâ (7) numaralı fıkralarında yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerle bildirim verilmesi icabeden hallerde, vergi değerini tadil eden sebeplerin meydana geldiği bütçe yılını takip eden yılın Ocak ayı içinde, vergi değerini tadil eden sebep yılın son üç ayı içinde vuku bulmuş ve bildirim, vergi değerini tadil eden sebebin meydana geldiği bütçe yılını takip eden yılda verilmiş ise bildirimin verildiği tarihte,

c) 33 üncü maddenin (8) numaralı fıkrasında yazılı hallerde, takdir işlemlerinin yapıldığı bütçe yılını takip eden yılın Ocak ve Şubat aylarında,

29 uncu maddeye göre hesaplanan vergi değeri esas alınarak yıllık olarak tarh olunur. Bildirim posta ile gönderilmiş ise vergi, bildirim verme süresinin son gününü takip eden yedi gün içinde tarh olunur. Bu suretle tarh olunan vergiler, tarh edilen tarihte tahakkuk etmiş sayılır ve mükellefe bir yazı ile bildirilir.

Yapılan tarh ve tahakkuku takip eden yıllarda, 29 uncu maddeye göre tespit edilen vergi değeri üzerinden hesaplanan bina vergisi, her bütçe yılının başından itibaren o yıl için tahakkuk etmiş sayılır.

Bir il veya ilçe hududu içerisinde birden fazla belediye olması halinde, belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan binaya ait bina vergisini tarha yetkili olacak belediye, ilgili valiler tarafından belirlenir.

#Emlak vergisi
#Emlak vergisi tarh ve tahakkuku
#Vergi
6 yıl önce