|

Kabarık doğalgaz faturasına son

Kış soğukları kendisini göstermeye başladı. Soğuklarda hepimiz doğalgaz kullanıyoruz. Ancak ay sonunda gelen doğalgaz faturaları ise cebimizi yakabiliyor. Peki doğalgaz tasarrufu nasılı yapılır? İşte doğalgaz tasarrufunun püf noktaları.

Yeni Şafak
12:45 - 23/01/2018 Salı
Güncelleme: 12:57 - 23/01/2018 Salı
Yeni Şafak
Evlerdeki ısı kaybının büyük bir kısmı yalıtım olmamasından kaynaklanır.
Evlerdeki ısı kaybının büyük bir kısmı yalıtım olmamasından kaynaklanır.

Yalıtım ve cephe kaplamalarındaki gelişen ve giderek ucuzlayan teknolojiler, bilinçlenen tüketiciler tarafından ilgi görmektedir. Bunun yani sıra belediyeler tarafından gerçekleştirilen, dönüşüm projeleri ile eski binalar yenilenmekte ve enerji yalıtım problemleri giderilmektedir. Tüm bu bileşenlerin sonucu olarak ortalama doğal gaz tüketimi düşme eğilimi göstermektedir.

DOĞALGAZ TASARRUFUNDA ISI YALITIMI

Evlerdeki ısı kaybının büyük bir kısmı yalıtım olmamasından kaynaklanır. 2010 yılı sonrasında bu konuya ilişkin getirilmiş mevzuat sayesinde, yeni yapılan evlerde yüksek oranda yalıtım sağlayan malzemeler ve teknoloji kullanılmaktadır. Ancak, eski yıllarda yapılmış evlerin birçoğunda bu konu önemli bir sorun olarak göze çarpmaktadır. Site ve bina yönetimleri bu konuda uzmanlaşmış firmalardan birini seçerek, binalarında mantolama işlemi geçekleştirebilir, doğal gaz harcamanızı azaltmanıza yardımcı olabilirler.

Perdelerin boyu, kaloriferin üzerini kapatacak kadar uzun olmamalıdır.

Binalardaki ısı kayıplarının

%40'ı pencerelerden

%30'u dış duvarlardan

%17'si kapılar ve havalandırmalardan

% 13'ü çatı, döşeme ve tabandan meydana gelmektedir.

DOĞALGAZ TASARRUFUNUN YOLLARI

Baca temizliğinizi yaptırdınız mı? Bacalı doğal gaz kullanılan konutlarda yılda en az bir kez baca bakım ve temizliği yaptırılmalıdır. Bu işlem yetkili ve uzman firmalara yaptırılmalıdır. Bu konu doğal gazinin verimli çalışmasını sağlayarak tasarruf sağladığı gibi sağlığınızı tespit edebilecek bir durumun oluşmasının da önüne geçer ve de sağlık emniyeti açısından yasal bir zorunluluktur.

DOĞALGAZ FATURASINI DÜŞÜRMENİN YOLLARI

Termostatik vana sayesinde oda sıcaklığını kontrol edebilirsiniz.

Radyatörlerin arkasına ısı yalıtım levhaları yerleştirin

En büyük ısı kaybı evin dış duvarları üzerinden gerçekleşmektedir. Radyöterleriniz ile duvarlar arasındaki isi geçişini engelleyerek % 5’e yakın bir oranda doğal gaz tasarrufu gerçekleştirebilirseniz.

Eşyalarınız radyatörlerin önünü kapatacak şekilde yerleştirmeyin

En büyük ısı kaybı evin dış duvarları üzerinden gerçekleşmektedir. Radyöterleriniz ile duvarlar arasındaki isi geçişini engelleyerek % 5’e yakın bir oranda doğal gaz tasarrufu gerçekleştirebilirseniz.

Perdelerinizi kapalı tutun ve kaloriferlerinizi kapatacak şekilde uzun perdeler kullanmayın

Binanızda isi yatlımı olsa bile camlar ve cam kapılar, isi geçişkenliğinin yüksek olduğu alanlardır. Perdelerinizi kapalı tutarak isi kaybını % 25 oranında azaltabilirsiniz.

Odalarınızı kullanım sıklığı ve ihtiyacına göre ısıtın

Yasam alanlarında önerilen sıcaklık 22 derece iken, yatak odası için 20 derece önerilmektedir. Termostatik vana kullanarak, farklı odalarda farklı sıcaklık ayarları yapabilirsiniz Bunun yani sıra nadiren kullandığınız odalardaki kalorifer peteklerini kapalı tutarak, fatura tasarrufu yapabilirsiniz.

KOMBİYİ KAPATIP AÇMAK FATURANIZI YÜKSELTEBİLİR

Soğuyan kombiyi ve evi tekrardan ısıtmak, faturanızı yukarıya çekebilir. Bu nedenle 4 saatten kısa sure için evden ayrılıyorsanız, kombinizi düşük derecede de olsa açık tutmanız önerilir.

Faturanızı azaltmak adına yapmanız gereken yatırımlar

Eski camlarınızı çift camlı ve PVC doğramalı sistemlerle değiştirmek. Bu sayede doğal gaz faturanızı % 10 düşürebilirsiniz.

Yoğuşmalı ve zaman ayarlı kombiye geçmek. Özellikle uzun saatler evde olmayan tüketiciler için % 15'e varan doğal gaz tasarrufu sağlayacaktır.

#Doğalgaz
#Fatura
#Tasarruf
6 yıl önce