|

Katar OPEC'e veda ediyor

Katar Enerji Bakanı Saad Şeride el-Kabi, ülkesinin, Ocak 2019'da Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nden (OPEC) ayrılacağını açıklayarak, Katar'ın doğal gaz üretimine odaklanacağını belirtti.

Haber Merkezi
04:00 - 4/12/2018 Salı
Güncelleme: 01:10 - 4/12/2018 Salı
Yeni Şafak
Katar, 2019'da Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nden (OPEC) ayrılacağını açıklayacak.
Katar, 2019'da Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nden (OPEC) ayrılacağını açıklayacak.

Ülkenin, OPEC içindeki payı ve etkisi küçük olsa da sembolik anlamı açısından önemli karşılandı. Dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatçısı ve günlük ortalama 650 bin varil petrol üreticisi Katar, 57 yıldır üyesi olduğu OPEC’in en az petrol ihraç eden ülkeleri arasında yer alıyor. Kabi, başkent Doha'da düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin 1 Ocak 2019 itibarıyla OPEC'ten çekileceğini duyurarak, çekilme kararının, Katar’ın doğal gaz üretimine önümüzdeki yıllarda daha fazla odaklanma isteği nedeniyle alındığını ifade etti.

GÜNDEMİNDE MEGA PROJELER

"Üzerinde çalıştığımız projelere ek olarak, önümüzdeki aylarda doğal gaz alanında yeni mega projeleri açıklayacağız" diyen Kabi, dünyanın her yerine güvenilir bir enerji tedarikçisi olmayı planlayan Katar'ın enerji alanında küresel rolünü ve katkısını gözden geçirmek zorunda kaldığını söyledi. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır tarafından Katar'a yönelik uygulanan ablukaya işaret eden Kabi, ülkesinin OPEC'ten çekilme kararının siyasi nedenlerle alınmadığını vurgulamıştı. Kabi, tamamen teknik ve stratejik olan bu kararın, Doha'nın küresel enerji pazarındaki rolü ve uluslararası varlığını güçlendirmek için alındığını dile getirmişti.

  • Petrolün varili 62,37 dolar
  • Brent petrolün varili haftanın ilk iş günü uluslararası piyasalarda 62,37 dolar seviyelerinde işlem gördü. Brent petrolün varil fiyatı, dün 60,82 dolardan açıldı. 6 Aralık’ta Viyana’da yapılacak Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) toplantısında petrol kısıntısı kararında mutabakat sağlandığına yönelik açıklamalarla petrol fiyatları yükselişe geçti. Umman Enerji Bakanı Muhammed bin Hamad al-Rumhy dün OPEC’e üye ülkelerinin petrol üretiminde kısıntı yapılmasına ilişkin kanaat bildirdiğini ifade etti.
#Katar
#Petrol
#OPEC
5 yıl önce