|

Yusufeli ilçesi 7'nci kez taşınıyor

275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) projesinde sona yaklaşılırken, barajın su ile buluşmasıyla bölgedeki 4 köyde sular altında kalacak. Baraja su verilmeden taşınma sürecine giren Yusufeli ilçesinin tarihte 6 kez daha taşındığı ortaya çıktı.

Yeni Şafak
09:35 - 1/12/2018 Cumartesi
Güncelleme: 10:04 - 1/12/2018 Cumartesi
DHA
​Yusufeli ilçesi
​Yusufeli ilçesi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde yapımı süren Yusufeli Barajı, ilçe merkezi ve 4 köyü sular altında bırakacak. 150 yıllık tarihinde 6 defa yeri değiştirilen ve 7. defa taşınmaya hazırlanan Yusufeli’nde geri sayım başladı.

Mezarlar taşınmaya başladı

Yansıtıcılar Mevkii’ndeki yeni yerleşim yeri için başlatılan alt yapı çalışmalarında sona gelindi. Alt yapı yatırımları ile bin 638 konut inşaatının planlandığı yeni yerleşim yerine mezarlar taşınmaya başladı.


Tarihi bir süreçten geçiliyor

7 farklı toplu mezar yerinde, taşınacak mezarları kayıt altına alındı. 68 yıllık ilçenin taşınmasını değerlendiren Yusufeli Belediye Başkan Yardımcısı Ergin Tokgöz, ilçenin zor ve tarihi bir süreçten geçtiğini belirterek şunları söyledi:

“1960’tan beri baraj olacak, olmayacak hikâyesiyle sürekli olarak bir çıkmazın içerisindeydik. Baraj inşaatı başladı ve artık sona gelindi.


Maalesef bu halk doğduğu, büyüdüğü ve gerçekten emek sarf ettiği bu yeri terk edip yeni bir yere, yeni bir yaşama yelken açıyor. İnşallah her şey hayırlı olur.” 1892 yılına kadar 3 defa yerleşim yeri değişen Yusufeli’nin eski adıyla Kiskim olan ilçe merkezi Öğdem’den Ersis’e taşındı. 1956’da Çoruh’un ismi Artvin olarak değiştirildi. Yusufeli, Öğdem’den bugünkü merkezi olan Ahalt’a nakledildi.


Gövde yüksekliği 100 katlı gökdelene eş değer olacak

Baraj inşaatında 440 metre temel kotundan başlanarak 715 metre kotuna yükselecek olan 275 metrelik gövde inşa edilecek.

Gövde yüksekliği 100 katlı bir gökdelene eş değer olacak Yusufeli Barajı'nda, Artvin'den Edirne'ye 13 metre platform genişliğinde beton yol veya 120 metre karelik 60 bin adet konutun inşa edilebileceği 4 milyon metreküp beton kullanılacak.


2.5 milyar liraya mal olacak

Günde 7 bin metreküp beton dökümünün
3 hava hattı ile taşımalı olarak sürdüğü baraj projesinde gelecek yılın yarısından itibaren su tutulmaya başlanacak,
2020 yılında ise elektrik üretimine geçilecek. 2130 milyon metre küp su depolanacak ve 2.5 milyar liraya mal olması planlanan proje ile günlük 3 milyon lira elektrik enerjisi geliri elde edilecek.


#Artvin
#Yusufeli
#Yusufeli barajı
#Baraj
#Ergin Tokgöz
5 yıl önce