|

53 bin personel bayram için hazır

İçişleri Bakanlığı Kurban Bayramı süresince polis ve jandarma trafik ekiplerinden 52 bin 936 personeli trafik güvenliği için görevlendirdi. Su sayı geçen yıl 26 bin 731'di. Bakanlığın yayınladığı genelgeye göre bu sene; tuzak radarlarla denetim yapılmayacak, 65 yaş üstü ile 26 yaş altı şoförlerin otobüs kullanmasına izin verilmeyecek ve otoyollardaki ortalama hız denetimine tatil süresince de devam edilecek.

Yeni Şafak
04:00 - 19/08/2017 Cumartesi
Güncelleme: 08:26 - 19/08/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
53 bin personel bayram için hazır
53 bin personel bayram için hazır

İçişleri Bakanlığı yaklaşan Kurban Bayramı’nda vatandaşların huzur ve güven içinde seyahat etmelerini sağlamak amacıyla trafik tedbirlerini arttırdı. Bu kapsamda bayram süresince, polis ve jandarma trafik ekiplerinden toplam 52 bin 936 personel görev alacak. Bayram tatilinde geçen yıla oranla iki katına çıkarılan personel ile ilk kez bu kadar geniş kapsamlı trafik denetimi gerçekleştirilecek. Geçen yılki bayram tatilinde, trafik denetimleri toplam 26 bin 731 personel tarafından gerçekleştirilmişti.

MERKEZDEN TAKİP EDİLECEK

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yeni uygulamaya koyulan "Uygulama Takip Projesi" ile ilk kez görevli ekip ve personelin güzergahtaki konumları, denetimleri ve sonuçları anlık olarak merkezden takip edilecek. Görev yapacak personel görünür olacak, yüz yüze temasa önem verecek, sürücülere saygı ve nezaket kuralları içerisinde davranış sergileyecek. Öte yandan denetimlerde sürücüler, ön ve arka koltukta oturanlara emniyet kemeri taktırmaları, araç kullanırken cep telefonuyla görüşmemeleri, şerit kullanma kurallarına riayet etmeleri ve kavşaklara yaklaşırken yavaşlamaları gibi konularda bilgilendirilecek.

TUZAK RADAR YOK

Kurban Bayramı trafik denetimleri kapsamında alınacak önlemler ile ilgili 81 il valiliğini de uyaran Bakanlık, valiliklere İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzalı “Kurban Bayramı Trafik Tedbirleri” konulu genelge gönderdi. Genelgeye göre, bayram tatili süresince son on yılda bayram tatillerinde kazaların yoğun olduğu güzergahlarda ve saatlerde ek tedbirler uygulanacak. Radarla hız denetimleri, hız kaynaklı kazaların yoğunlaştığı yerlerde yapılacak. “Tuzak radar” algısına sebeb olacak usuller ile radar araçları gizlenerek denetim yapılmayacak. Uykusuzluk ve yorgunluk belirtileri görülen sürücülerin, denetim noktalarında ve araç dışında dinlenmeleri sağlanacak, yolculara da bu konuda bilgi verilecek. Hava şartları takip edilerek, riskli hava şartları olan gün, saat ve kesimlerde, ilave tedbirler hayata geçirilecek.

65 YAŞ ÜSTÜ VE 26 YAŞ ALTINA İZİN YOK

Ramazan Bayramı’nda olduğu gibi Kurban Bayramı süresince de terminal denetimlerine ağırlık verilecek. Yoğunluk durumuna göre terminal ve ara duraklarda takviye personel görevlendirilecek. 65 yaş üstü ile 21 yaş altı şoförlerin otobüs kullanmalarına ve terminallerden çıkmalarına izin verilmeyecek. Bayram tatilleri süresince zorunlu haller hariç “Özel Yük Taşıma İzin Belgesi” ve “Özel İzin Belgesi” kapsamındaki araçların trafiğe çıkmalarına müsaade edilmeyecek. Kurban Bayramı süresince şehitlik, mezarlık, kurban satış ve kesim sahaları ile alışveriş merkezlerinde ilave ek tedbirler uygulanacak. Otoyollardaki kazaların azalmasında ciddi rol oynayan ortalama hız denetimleri ise sürecek. 

  • Otobüs takviyesi
    Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, şehirler arası sefer yapan otobüs işletmelerine, Kurban Bayramı tatili süresince B2 ve D2 belgelerine kayıtlı otobüsleri kullanma izni verdi.

GENELGE YAYIMLANDI

Bakanlığın izni kapsamında yayımlanan genelgede, Kurban Bayramı tatili süresince yolcu potansiyelinin önemli ölçüde artmasının beklendiği belirtilerek, vatandaşların şehirler arası seyahat talebinin mevcut tarifeli yolcu taşıması yapan otobüslerin kapasitesiyle karşılanmasının zor olacağı kaydedildi.

6 EYLÜL'E KADAR SÜRECEK

Genelgeye göre, 29 Ağustos-6 Eylül 2017 tarihlerinde, B1 ve D1 yetki belgesi sahibi işletmeler, zaman tarifesine bağlı olmadan B2 ve D2 yetki belgeli 25 ve üstü koltuk kapasitesine sahip araçları kullanabilecek. İşletmelere tarifeli yolcu taşımacılığı hat listesinin dışına çıkmamaları, ücret tarifelerine uymaları, bu konuda bir taşıma sözleşmesi yapmaları ve sözleşmeyi seyahat esnasında taşıtta bulundurmaları zorunluluğu da getirildi. B2 yetki belgesi “uluslararası tarifesiz”, D2 belgesi de “yurt içi tarifesiz” otobüs seferlerine çıkacaklara veriliyor.

#Bayram Tatili
#Otobüs
7 yıl önce