|

'ABD gördü ama çözmedi'

Yeni Şafak yazarlarının gündeme ve dünyadaki gelişmelere ilişkin analizlerini sizler için derledik. Nedret Ersanel, "ABD-Türkiye: Son başlangıç" yazısıyla Erdoğan-Trump görüşmesini değerlendirirken, Kemal Öztürk, Mehmet Acet, Fatma Barbarasoğlu ve Taha Kılınç da önemli değerlendirmelere imza attı.

Yeni Şafak
10:51 - 17/05/2017 Çarşamba
Güncelleme: 11:19 - 17/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Nedret Ersanel, Taha Kılınç, Fatma Barbarasoğlu, Mehmet Acet, Kemal Öztürk.
Nedret Ersanel, Taha Kılınç, Fatma Barbarasoğlu, Mehmet Acet, Kemal Öztürk.

Kemal Öztürk, Nedret Ersanel, Mehmet Acet, Fatma Barbarasoğlu, Taha Kılınç'ın yazılarının en dikkati çeken bölümleri:

'ABD gördü, ama çözmedi'

ABD ise “gördü" ama çözmüş değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uçağı ABD'ye burun kaldırırken, en çok, bu toplantının kim tarafından, nasıl ve neden “kurulduğunu" öğrenmeye çalışıyorlardı...Bu üçlü toka o denli önemli ki, sadece çay içilip kalkılmış dahi olsa Avrasya jeopolitiğinde güçlü sonuçlar üretebilir. Malum, bu üçgenin ortasına, “kalpgâh" deniyor...

'4 yıldır ilmek ilmek işleniyor...'

Erdoğan'ın 'İslamcı bir totaliter' olduğu algısı, son 4 yıldan beri ilmek ilmek zihinlere işlenmiş durumda. Bu nedenle, 'seküler, cici, özgürlük savaşçısı kızların' olduğu PYD mi, 'İslamcı totaliter Erdoğan mı tercih edilmeli' sorununun cevabı otomatik olarak zihinlere önceden yerleştirilmiş oluyor. İnsanlar bu yalana inandırılıyor. Başkan da dahil.Unutmayınız, “Erdoğan İslamcı totaliter bir diktatör” diye tivit atan kişi şu anda CIA Başkanı Pompeo'dur.

'Selfiler dilsizdir'

Aynı olmadığını düşünmeme sebep olan şey şu: 1950'lerde fotoğraf makinasına poz vermek ile bugün her an elinin altında bulunan cep telefonu ile selfie çektirmek aynı şey değil. Günümüzde daha ziyade “eğlence, farklılık ve sosyal medya aracılığı ile başkalarına göstermek, başkalarına sergilemek üzere çekilen, çekilip sergilendikten sonra, like üzerinden “değerlendirilip" “şimdi"nin dışına çıkınca imha edilen pozlar var.Selfie pozları “şimdi"nin tesiri geçince yok edilmek üzere çekilir onun için asla konuşacak yetkinliğe kavuşamazlar.

'69 yıl geçti...'

Tel Aviv'deki bir tiyatro salonunda İsrail'in kuruluşunun ilân edildiği 14 Mayıs 1948'den günümüze 69 yıl geçti. Hemen ertesi gün patlak veren savaşla birlikte, en az 750 bin Filistinlinin yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalmasına, 500'den fazla köy ve kasabanın da yok olmasına neden olan süreç, Araplar arasında 'Nekbe' yani 'Büyük Felâket' olarak anılıyor. Bugün dünyanın dört bir yanında 7 milyon dolayında Filistinli mülteci olduğu tahmin ediliyor.

Oval Ofis'te karar zirvesi

Washington'da, Başkan Trump ile 'Müesses Nizam' arasındaki kavgayı takip etmenin en kestirme yolu, CNN INT tv'yi izlemektir.Ben öyle yapıyorum.Hemen her gün, bu televizyon kanalında, Trump'ı yıpratma amacı güttüğünü sadece alt yazılara bakarak anlayabileceğiniz haberler çıkıyor.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız...

#Yeni Şafak
#Yazar
7 yıl önce