|

Acımız büyüdü

Çorlu'da meydana gelen tren kazasında bilanço dün ağırlaştı. Kazada ölenlerin sayısı 24 oldu. 318 kişinin yaralandığı kazadan geriye büyük acılar kaldı. Kazada ihmal olup olmadığı araştırılırken makinistlerin de ifadesi alındı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/07/2018 Salı
Güncelleme: 01:49 - 10/07/2018 Salı
Yeni Şafak
Çorlu’daki tren faciasında bilanço dün ağırlaştı.
Çorlu’daki tren faciasında bilanço dün ağırlaştı.

Tekirdağ Çorlu'da meydana gelen tren kazası Türkiye'yi yasa boğdu. Tren faciasında bilanço dün ağırlaştı. Kazada hayatını kaybedenlerin sayısı 24 oldu, çok sayıda vatandaş da yaralandı. Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, "Arama kurtarma çalışmaları 9 Temmuz 06.00 itibarıyla tamamlanmış durumdadır. Kaza sonucunda 24 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir" dedi.

HAYATINI KAYBEDENLER BELLİ OLDU

Kazada yaşamını yitirenlerin isimleri şöyle: “Ersen Gül, Serhat Şahin, Melek Tuna, Ayşe Başaran, Ergün Kerpiç, Hakan Sel, Oğuz Arda Sel, Özge Nur Dikmen, Gülce Dikmen, Sena Köse, İrfan Kurt, Mavinur Tiflizden, Bahar Koçman, Yağmur Laçin, Özcan Cesur, Derya Kurtuluş, Beren Kurtuluş, Emel Duman, Bihter Bilgin, Ömer Alperen Can, Seyfi Ergül, Zübeyde Seven, Gani Kartal ve Rubize Kartal.”


İHMAL Mİ YAĞIŞ MI?

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, kazanın ardından hastanelere 318 yaralının başvurduğunu belirterek, "Bu müracaatlardan 194 tanesi ayakta tedavi edilerek taburcu edildi. 124 hastamız şu anda müşahede ve tedavi altında" diye konuştu.

Kazanın ihmalden mi yoksa aşırı yağışlardan mı kaynaklandığı da incelemeye alındı. Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Ahmet Arslan, adli ve idari soruşturmanın titizlikle sürdüğünü söyledi. Eksiklikler varsa bunların ortaya çıkarılacağını ifade eden Arslan, şunları kaydetti:

KONTROLLER NİSANDA YAPILDI

"Elbetteki eksiklik varsa ortaya çıkacaktır ancak şunu ifade etmeliyim bu tip projelerde belli yıllara sari yapılan teknik kontroller, geometrik kontrolleri var. En son yılda bir kez yapılması gereken kontroller nisan ayında, yakın bir zamanda yapılmış. Yol boyunca tren teşkil elemanlarımız ve şeflerimiz kontrollerini yapar ilgili mercilere bildirir. 8 Temmuz'da 10.40 itibarıyla 07.00 trenimiz bu yolu kullanmıştır ancak daha sonra 14.20 ile 15.10 arası metrekareye saatte 32 kilogram yağmur düşmüş, bu da oradaki menfezde olağanüstü şişmeye, zira zemin sürekli aldığı yağış nedeniyle suya doygunluk nedeniyle olağanüstü şişkinlik olmuş.”

MAKİNİSTLERİN GÖRME ŞANSI YOK

“Tren raylarıyla menfez arasındaki malzemeyi götürmesi sonucu boşluk oluşturmuş, tren raydan geçtiği sırada zira raylar, traversler normal yoldaki gibi gözükmüş, makinistler tarafından görülme şansı yok.”


Raylar onarılıyor

Aşırı yağış sebebiyle menfez altı toprak kayması sonucu meydana geldiği belirtilen tren kazasında, olay yeri ilk incelemeleri tamamlandı. Bölgede Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) işçilerinin onarım çalışmaları başladı. Kepçe aracıyla, raylar ile arasındaki çöken taşlar işçiler tarafından kaldırılmaya başlandı. Eski raylar ile taşların sökülmesinin ardından, yol kenarında hazır edilen yeni travers taşları ile rayların döşenmesi bekleniyor. Öte yandan devrilen vagonların henüz kaldırılmadığı bölgede, kontroller Jandarma ekipleri tarafından sağlıyor.


Makinistler ifade verdi

Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı, Sarılar köyü yakınlarında yolcu treninin devrilmesine ilişkin soruşturma başlattı. Kazanın nedeninin ihmal olup olmadığının araştırıldığı soruşturma kapsamında, trenin 2 makinist ve şef ifadeleri alınmak üzere savcılığa çağrıldı. Ardından Başsavcılık, soruşturma kapsamında seferlerden sorumlu 3 kişinin daha ifadesinin alınmasını istedi.


Barcelona’da oynamak İstiyordu

Kazada hayatını kaybedenlerden geriye ise acı dolu hikayeler kaldı. Kaza sonrası birçok kişi “yakınlarından haber alamadığına” dair sosyal medyadan yardım istedi. Bunlardan biri de Hakan Sel ve 9 yaşındaki oğlu Oğuz Arda Sel’in yakınları oldu. Ancak baba oğuldan acı haber geldi. Hayatını kaybeden baba oğuldan geriye trene binerken ve yolculuk sırasında çekilmiş fotoğraflar kaldı. Oğuz Arda Sel’in futbolla yakından ilgilendiği ve Barcelona’nın alt yapısında oynamanın en büyük hayali olduğu öğrenildi.


Trene ilk kez bindi

Hayatını kaybedenlerden biri de 14 yaşındaki Bihter Bilgin oldu. Yakın- ları, Bilgin’in teyzesiyle Lüleburgaz’a gittiğini, dönüş yolunda ilk kez trene bineceği çok heye- canlı olduğunu anlattı. Bilgin, Çorlu Merkez Camisinde kılınan cenaze namazı sonrası toprağa verildi.


Ömer’e veda

Tren kazasında 5 yaşındaki Ömer Alperen Can da hayatını kaybetti. Ömer Alperen Can, Edirne Paşayenice Köyü Camii’nde kılınana cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı. Cenazede taziyeleri kabul eden dede Şaban Can ve baba Ahmet Can’ın güçlükle ayakta durabildiği görüldü.


Kardeşlerden kötü haber

Tren kazasında, üniversiteli Özgenur Dikmen ile ortaokul öğrencisi Gülce Dikmen kardeşler ve kuzenleri Sena Köse de hayatını kaybetti. Anne Funda Dikmen ise kazada yaralandı. Dikmen kardeşlerin bir yakını, kazadan sonra sosyal medya üzerinden fotoğraflarını paylaşarak iki kardeşe ulaşamadıklarını söylemişti. Kazada, 47 yaşındaki Özcan Cesur da yaşamını yitirdi. Cesur’un, akrabasının düğünü için ilçeye geldiği ve düğünden sonra Çorlu’ya dönmek için trene bindiği öğrenildi.


Geriye fotoğraflar kaldı

Tren kazasında hayatını kaybedenler arasında bir anne ve bebeği de bulunuyor. Kazada Derya Kurtuluş (28) ve bebeği Beren Kurtuluş (10 aylık) yaşamını yitirdi. Kurtuluş’un 6 yaşındaki oğlu Kemal ise kazadan yaralı olarak kurtuldu. Anne ve bebeğinden geriye sadece fotoğrafları kaldı.


İki durak sonra inecektim

Kazadan yaralı kurtulanların anlattıkları, yaşanılan felaketin boyutunu da gözler önüne serdi. İstanbul’da çalışan eşinin yanına gitmek için Muratlı İstasyonundan trene binen Sıla K., birdenbire vagonun havaya sıçradığını ve insanların içinde takla atmaya başladığını söyledi. Sıla K., “Yanımda 3 yaşındaki çocuğum, görümcem ve eşimin yeğeni bulunuyordu. Ben çocuğumu kurtarabildim. Görümcem ve eşimin yeğeni hayatını kaybetti. Benim bulunduğum üçüncü vagondaki yolcuların çoğu hayatını kaybetti” dedi.


KOLTUĞA TUTUNDUM

Yasin Kızıltepe Çerkezköy'deki evine dönmek üzere trene bindiğini aktardı. Yolculuk yaparken "tak tak" şeklinde sesler duyduğunu ve zıplamaya başladıklarını ifade eden Kızıltepe, "Öndeki koltuğa tutunmaya başladım. Daha sonra vagon raylardan çıktı ve takla attı. Ellerimle başımı korumaya çalıştım. Kaza olmasaydı 2 durak sonra ben inecektim" ifadelerini kullandı.


AİLEM ÖLDÜ, MELEK OLDU

Yaralı Ekrem Tuna, eşini kaybettiği kazayla ilgili, "Takırtı sesleri geldi. Eşim, 'Ekrem ne oluyor, ölüyoruz' dedi. Daha sonra vagon 4-5 takla attı. Ailem öldü, melek oldu gitti" dedi.


Vatandaşa saldırdı

Çorlu Devlet Hastanesine gelen HDP Milletvekili Barış Atay'a hastane önündeki bir grup vatandaş, "Sen İstiklal Marşı'nda ayağa kalkmayıp, devlete terörist dedin" diye tepki gösterdi. Atay da, vatandaşların üzerine yürüdü.


#Tekirdağ
#Tren Kazası
6 yıl önce