|

Ayder'i kurtarmak için TOKİ harekete geçti

TOKİ, Rize’nin Ayder Yaylası’nı yenilemek ve korumak için “Arama Konferansı” düzenleyecek. Ayder’i kaçak yapılaşmadan kurtarmak ve geleneksel dokuya uygun mimarinin sağlanması için 14-15 Ekim’de yapılacak konferansa kamu, özel sektör temsilcileri, meslek odaları, üniversite, sivil toplum kuruluşları ve yöre insanları katılacak.

Yeni Şafak ve
03:00 - 9/10/2017 Pazartesi
Güncelleme: 00:32 - 9/10/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ayder'de son yıllarda artan betonarme binalardan duyduğu rahatsızlığı, "Allah'ın bize verdiği Ayder bambaşka, ama biz Ayder'i kirlettik, rezil ettik" şeklinde ifade etmişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ayder'de son yıllarda artan betonarme binalardan duyduğu rahatsızlığı, "Allah'ın bize verdiği Ayder bambaşka, ama biz Ayder'i kirlettik, rezil ettik" şeklinde ifade etmişti.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Rize’nin ünlü yaylası Ayder’i yenilemek ve korumak için kamu, özel sektör, meslek odaları, üniversite, sivil toplum kuruluşları ve yöre insanlarının katılımı ile 14-15 Ekim’de "Arama Konferansı" düzenleyecek.

DOKUYA UYGUN MİMARİ ÖNEMLİ

Konferansla ilgili yazılı açıklama yapan TOKİ Başkanı Ergün Turan, Yayla ve kaplıca turizminin en önemli merkezlerinden birisi olan Ayder Yaylası’nda turizmin başlamasından bu yana plansız ve programsız bir yapılaşma olduğunu vurgulayarak, "Ulusal ve uluslararası düzeyde bilinirliği olan Ayder’i kaçak yapılaşmadan kurtarmak ve geleneksel dokuya uygun mimarinin sağlanması için kamu, özel sektör, meslek odaları, üniversite, sivil toplum kuruluşları ve yöre insanlarının katılımı ile 14-15 Ekim tarihlerinde Arama Konferansı gerçekleştireceğiz" dedi.

GÜÇLÜ BİR ALTYAPI GEREKİYOR

Ayder Yaylası’nı yenilerken korumacı bir anlayışla hareket edeceklerini belirten Turan, "Ayder Yaylası yakın zamanda geleneksel mimari anlayışı içerisinde doğa ile uyumlu bulunurken, yeni yapılmış olan evler ise büyük oranda betonarme ve geleneksel yapım karakterinden uzak olarak plansız bir şekilde inşa edilmiştir. Ayder Yaylası’nın güçlü bir altyapıya ulaştırılması gerekmektedir. Mevcut olanakları en iyi biçimde değerlendirip doğayı bozmadan, uzun vadeli çıkarlar için yatırım yapılmalı ve parçacı yaklaşımdan çok bütüncül bir yaklaşımla ele alınmalıdır” açıklamasında bulundu.

  • Hak sahiplerinin istekleri önemli
  • Arama Konferansı’na üniversitelerin, Karadeniz’in tüm dernek ve vakıflarının, tek tek vatandaşların katılacağını belirten TOKİ Başkanı Ergün Turan, “Ayder Yaylası’nda öncelikle hak sahiplerini, onların ne istediğini belirleyeceğiz. Bunun dışında turizm için gerekli ihtiyaçları netleştireceğiz. Orada termal su da var, dolayısıyla günübirlik kullanımları da dikkate alarak bir çalışma yapacağız. Ayder’de Türkiye’ye örnek olacak bir yayla rehabilitasyonu çalışması yapacağız” ifadelerini kullandı. Yerel aktörlerin konferansa katılımının önemli olduğuna vurgu yapan Ergün, bölgedeki sorunlara beraber cevap arayacaklarını vurguladı.
#Ergün Turan
#Ayder Yaylası
#TOKİ
7 yıl önce