|

AYM yeni başkanını seçiyor

Anayasa Mahkemesi (AYM) bugün yeni başkanını seçiyor. Kulislerde başkanlık için üyelerden İrfan Fidan, Yusuf Şevki Hakyemez ve Yıldız Seferinoğlu’nun adı geçiyor.

Oğuzhan Ürüşan
04:00 - 21/03/2024 Perşembe
Güncelleme: 02:58 - 21/03/2024 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın görev süresinin dolacak olması nedeniyle bugün Anayasa Mahkemesi Başkanlığı için seçim yapılacak. AYM üyesi ve başkanı Arslan’ın 17 Nisan’da görev süresinin dolması sebebiyle yapılacak seçimler için kulislerde üyelerden İrfan Fidan, Yusuf Şevki Hakyemez ve Yıldız Seferinoğlu’nun adı başkan adaylığı için geçiyor.

RESMİ BAŞVURU YAPILMIYOR

Genel Kurul'da yapılacak seçimde 15 üyeden en az 8'inin oyunu alarak salt çoğunluğu sağlayan aday, 4 yıllığına AYM Başkanlığı görevini üstlenecek. Seçimlerde adaylardan herhangi biri yeterli çoğunluğa ulaşamazsa başkanın belirleyeceği başka bir tarihte yeniden oylama yapılacak. AYM Başkan adaylığı için resmi bir başvuru yapılmıyor. Üyelerden herhangi biri seçim esnasında adaylığını bildirebileceği gibi seçimde hiç adı geçmeyen üyeye de oy verilebiliyor.

2024’TE ÜÇ YENİ İSİM

2024 yılının başlaması ile beraber görev süresi dolan üç üyenin koltuklarını yeni isimlere bırakması bekleniyordu. İlk değişim Muammer Topal'ın görev süresinin 30 Ocak'ta dolması ile yerine seçilen Yılmaz Akçil ile olmuştu. Koltuğunu devredecek ikinci isim AYM başkanlığı görevi yürüten Zühtü Arslan olurken üçüncü isim de 12 Mayıs’ta görev süresi dolacak olan Emin Kuz olacak.

ARSLAN DA OY KULLANACAK

Arslan, 2012 yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün imzasıyla Yükseköğretim Kurumu kontenjanından seçilmişti. Yerine gelecek isim de yine YÖK kontenjanından olacak. Mayıs ayında görev süresi dolacak olan Emin Kuz ise yine Abdullah Gül’ün imzasıyla üst düzey kamu görevlisi kontenjanından seçilmişti. Arslan görev süresinin henüz dolmaması sebebiyle yapılacak başkanlık seçiminde oy kullanabilecek.




#Anayasa Mahkemesi
#Seçim
#Ankara
1 ay önce