|

Ergene için hayati hamle

Türkiye'nin Haliç gibi büyük nehir ve çevre kurtarma projesi, Trakya’da 40 yıldır zehir saçan Ergene için bugün hayata geçiriliyor.

Yeni Şafak
09:40 - 10/08/2017 Perşembe
Güncelleme: 09:43 - 10/08/2017 Perşembe
Diğer
Tünel ve tesis, kirli suyu temizleyerek Marmara’nın dip akıntısına vererek Ergene’ye hayat verecek.
Tünel ve tesis, kirli suyu temizleyerek Marmara’nın dip akıntısına vererek Ergene’ye hayat verecek.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, yerli tünel açma makinası Köstebek ile iki yılda toplam 20 kilometre uzunluğunda üç tünel ve arıtma tesisiyle kirli suyu temizleyerek Marmara’nın dip akıntısına vererek Ergene’ye hayat verecek.

40 yıllık sorunu çözecek

Star'ın haberine göre; Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bugün Tekirdağ’da Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında, Ergene- 2 tünelindeki çalışmayı başlatacak. Uzunluğu 283 kilometreyi bulunan Ergene’nin özellikle Çorlu, Çerkezköy, Uzunköprü, Pehlivanköy, Alpullu, Sinanlı, Muratlı gibi nehir çevresinde bulunan yerleşim ve tarım alanlarındaki kirlilik sorunu yaklaşık 40 yıldır yerel belediyeler tarafından çözülemiyor.

Ne olmuştu?

Bölgedeki arıtmasız sanayi tesislerinin yarattığı kirlilik nedeniyle Türkiye’nin ayçiçeği yağının yüzde 61’ini, pirincinin yüzde 54’ünü ve buğdayının yüzde 12’sini üreten Ergene bölgesinde yaşam ve tarım tehlikeye girmişti.

  • Bugün başlıyor
  • Bugün ilk yerli Tünel Açma Makinesi (köstebek) ile başlayacak tünel çalışmasında, toplam uzunluğu 19 bin 973 metre olan 3 ayrı tünel inşa edilecek. Tekirdağ’ın Ergene Havzası’nda kurulu ve faaliyette olan 10 Organize Sanayi Bölgesinin yarattığı atık sular, kanal ve tüneller aracılığıyla toplanarak arıtılarak Marmara Denizi’nin 4.5 kilometre açığına ve 47 metre derinliğine deşarj etme edilecek. Böylece, Tekirdağ ve Trakya’nın hayat kaynağı Ergene bölgesi kirlilikten kurtularak yeniden çevreye bereket saçacak.
#Ergene
#Haliç
#Orman ve Su İşleri Bakanlığı
7 yıl önce