|

Koltuk kavgası

24 Haziran’ın en büyük kaybedeni CHP’de beklenen koltuk kavgası bir hafta sonra patladı. Genel başkan olmak istediğini ilan eden Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Kılıçdaroğlu’ndan “onursal başkan” olarak kenara çekilmesini istedi. Kılıçdaroğlu’nun cevabı gecikmedi: Bu siyasi nezaketsizlik.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/07/2018 Çarşamba
Güncelleme: 02:16 - 4/07/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
24 Haziran’ın en büyük kaybedeni CHP’de beklenen koltuk kavgası bir hafta sonra patladı.
24 Haziran’ın en büyük kaybedeni CHP’de beklenen koltuk kavgası bir hafta sonra patladı.

Seçim hezimeti sonrası verilen karşılıklı iyi niyet mesajları CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu-Muharrem İnce zirvesi sonrası yerini olağanüstü kurultay odaklı çekil restleşmesine bıraktı. CHP içinde şubat kurultayında ara verilen iç hesaplaşma 24 Haziran’la birlikte tavan yaptı. Birlik görüntüsü ile gizlenmeye çalışılan kavgada taraflar arasında dün ipler resmen koptu. İlk yaptığı açıklamada, "Ben kurultay istemeyeceğim, kesinlikle böyle bir talebim olmayacak" diyen İnce, Kılıçdaroğlu ile önceki gün yüz yüze görüştüğü 3 saatlik buluşmada çark ederek köprüleri atan bir teklifte bulundu.

KILIÇDAROĞLU'NA 'ÇEKİL' ŞOKU

İnce, "Sayın Kılıçdaroğlu'ndan bana bir teklif gelmedi, ama benden gitti” diyerek Kılıçdaroğlu’nun “siyasi nezaketsizlik” tepkisini gösterdiği önerisini “gizlim saklım yok” sözleriyle kamuoyu ile paylaştı. İnce, şöyle dedi:

"Sayın Genel Başkana, büyük bir devlet adamlığı yaptığını, İyi Parti’ye 15 vekil göndermeden başlayan ve kurultayda kendisine rakip olmuş birini cumhurbaşkanı adayı yaparak milletin gönlünde taht kurduğunu, bu devlet adamlığının devam etmesi gerektiğini, kendisiyle bir yarışın, rekabetin içinde olmak istemediğimi ama milletin de bu cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında duyduğu, gördüğü, yaşadığı bir umut var, bunu kaybetmememiz gerektiğini ve isterse olağanüstü kurultayı kendisi toplayarak benim genel başkan olabileceğimi, kendisinin onursal genel başkan olacağını ve bir abi-kardeş ilişkisi içerisinde kendisi grup başkanı olarak parlamentodaki çalışmaları yürüteceğini ve benim de genel başkan olarak Edirne'den Ardahan'a çalışacağımı, partiyi seçime hazırlayacağımı... Böyle bir teklifte bulundum."


ÖRGÜTE SİNYAL

İnce, gazetecilerin Kılıçdaroğlu'nun ne cevap verdiğini sorması üzerine, "Evet ya da hayır demedi, ben bu teklifi yaptım. Ben imza toplamayacağım ama hayır derse örgüt kendisi çözecektir bu işi" sözleriyle de CHP tabanına sinyal verdi.

SİYASİ NEZAKETSİZLİK

İnce'nin açıklamasının ardından Kılıçdaroğlu cephesi de karşı atağa geçti. Kılıçdaroğlu, İnce'nin açıklaması için "Özel bir yemekti, bağlamından koparılması siyasi nezaketsizlik" yorumunda bulundu. Kılıçdaroğlu'nun A Takımı olan MYK'nın yarın toplanması kararı alınırken, Parti Sözcüsü Bülent Tezcan da "Gündemimizde olağanüstü kurultay yok" ifadelerini kullandı.

  • 447 delegenin oyunu almıştı
  • CHP'nin şubat ayında yapılan 36'ncı Olağan Kurultayı'nda Muharrem İnce genel başkanlık için Kemal Kılıçdaroğlu ile ikinci kez yarıştı. Bin 81 delegenin imzası ile aday gösterilen Kılıçdaroğlu, delegelerin ancak 790’ının oyunu alabildi. Muharrem İnce ise 447 oyda kaldı. Eylül 2014’te yapılan 18. Olağanüstü Kurultay’da ilk yarışını yapan ikiliden 740 oy alan Kılıçdaroğlu, 415 oy alan İnce’yi yenmişti. CHP tüzüğüne göre olağanüstü kurultay iki şartla mümkün. Genel başkan olağanüstü kurultay kararı alabilirken, 650 delegenin imzası ile de olağanüstü kurultay çağrısı yapılabiliyor. Kurultayda aday olabilmek için de en az 127 delegenin imzasını toplamak gerekiyor.

Bir haftada keskin dönüş

Muharrem İnce, 24 Haziran sonrası yaptığı ilk açıklamada “Benim ağzımdan kurultay diye bir şey duyarsanız o zaman konuşursunuz ama duyamayacaksınız” dedi. Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısına rakip olarak çıkmayacağını vurgulayan İnce, “Beni cumhurbaşkanı adayı yapmış bir genel başkanın karşısına çıkıp böyle bir vefasızlık yapmam” dedi ancak dün bu sözlerinin aksine kamuoyuna Kılıçdaroğlu ile bir yarışa gireceğini ilan etti.

#CHP
#Kemal Kılıçdaroğlu
#Muharrem İnce
6 yıl önce