Neden bırakıp kaçtılar?

Yeni Şafak, Sertaç Aksan
11:00, 20/03/2018, SalıG: Güncelleme: 12:38, 20/03/2018, Salı
Yeni Şafak
Neden bırakıp kaçtılar?
Afrin'de bulunan depolarda çok sayıda mühimmat ele geçirildi.

Zeytin Dalı Harekatı kapsamından geçtiğimiz gün Afrin’in terörist gruplardan arındırılmasının ardından ilçe merkezinde güvenlik güçlerinin geniş çaplı arama-tarama faaliyetleri devam ediyor. İlçe merkezine ilerleyişte çok sayıda tünel ve mühimmat ele geçiren TSK-ÖSO unsurları NATO standartlarında dev mühimmat depoları buldu. Uzmanlara göre, teröristlerin aralarında TOW füzelerinden SUV-23’lere, doçkalardan arazi mayınlarına kadar her türlü mühimmatı bırakıp kaçmalarında farklı dinamikler etkin.

Afrin kent merkezine Türk bayrağı çekilmesinin ardından bir yandan ilçe merkezinde adım adım temizlik operasyonu devam ediyor. Teröristlerin silah ve mühimmat depolarını bırakıp kaçmalarını değerlendiren uzmanlar, "Tek yolları burayı sivil olarak terk etmekti. En ufak bir konvoy hareketinde tepelerine bineceğimizi biliyorlardı" cümleleriyle süreci özetliyor.

İlk kez Yeni şafak ve Tvnet tarafından görüntülenen, NATO standartlarına göre inşa edilen ve 13 bölmeden oluşan yaklaşık bin 200 metrekarelik mühimmat deposunun içinden çıkanlar dudak uçuklattı.


https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/03/20/11/05/resized_1958f-578f20a67755f9714e41b92e123ceb70998b.jpeg

TOW füzelerinden, SUV-23’lere, doçkalardan mayınlara kadar her türlü mühimmatın geliştirilmiş en üst versiyonu ele geçirildiği depo akıllara teröristlerin bu mühimmatları neden yanlarına almadan ilçeden kaçtıkları sorusunu beraberinde getirdi.

"Tek yolları sivil olarak çıkmak"

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin operasyonun ilk gününden bu yana gösterdiği ‘sivil hassasiyet’ teröristlerin en önemli dayanaklarından biri oldu. Kimi zaman sivilleri kendilerine canlı kalkan yapan, gerektiğinde silah kullanarak ilçe sakinlerinin güvenli bölgelere geçişlerine engel olan teröristler, kendilerinin de Afrin’den tek çıkış yollarının sivil olarak ilçeyi terk etmek olduğunu biliyordu.


https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/03/20/11/06/resized_3a658-6bdc40b27d0fdf4f4ee0ac9e616dcdd4b968.jpeg

"Çıkarsalar aynı anda vururduk"

Uzmanlara göre, TSK’nın kullandığı SİHA ve İHA’ların başarısı karşısında hareket alanı bulamayan terör örgütü, mühimmatı taşımak ya da silahlarla ilçeden ayrılmak gibi seçeneklere yöneldikleri anda vurularak etkisiz hale getirileceklerini biliyorlardı.

"TSK açık alan bırakmadı"

TSK'nın alan hakimiyeti konusunda oldukça stratejik adımlar attığını vurgu yapan güvenlik uzmanları, "Sadece bir hat açık bırakıldı. Bu koridor sürekli izlendi. Sivillerin dışında herhangi bir yönelim olsaydı, silah ve mühimmatlar konvoyla bu koridora doğru hareket etseydi yine başarısız olacaklardı. Çünkü İHA ve SİHA'ların yanı sıra TSK'nın açık alan bırakmayarak sağladığı hakimiyet ve saha unsurlarından gelen istihbari bilgiler bu girişimleri de engelledi." bilgisini paylaştı.

  • Depolarda ele geçirilen silah ve mühimmatların bir terör örgütü için oldukça fazla ve lüks olduğuna dikkati çeken güvenlik uzmanları, "Normal şartlarda böylesine üst düzey mühimmata sahip olan örgütlerin ne pahasına olursun bunu korumaya çalışması beklenir. Ancak Türkiye'nin karşısında yer alan terör örgütlerinin böyle bir çabası yok. Çünkü Batılı güçlerin onlara her zaman silah ve mühimmat desteği vereceğinin farkındalar. O nedenle de depolarda ne olursa olsun bırakmalarında 'ne de olsa yeniden alırız' düşüncesi hakim" ifadesini kullanıyor.

"İstesek ilk günden vururduk"

Alan hakim unsurlar ise, Zeytin Dalı Harekatı’nda Türkiye’nin silahlı kuvvetler tarihinde bir çok ‘ilk’i başardığına dikkati çekti.

Kaynaklar, TSK'nin söz konusu depoyu risk almadan kolaylıkla imha edebilecek kabiliyete sahip olduğunu ancak sivillere yönelik hassasiyet dolayısıyla bunu gerçekleştirmediğini belirtti.


Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026