|

Ney sesi kalbime dokundu Müslüman oldum

İtalya’nın başkenti Roma’da, ünlü Türk neyzen Ömer Erdoğdular’ın atölye çalışmasına katılan İtalyan neyzen Francesco Piani, ney sayesinde Müslüman olduğunu söyledi. Piani, “Neyin sesi kalbime dokundu, beni içinde bulunduğum karanlık yerden çıkardı” dedi.

Yeni Şafak ve
08:00 - 17/01/2018 Çarşamba
Güncelleme: 10:46 - 17/01/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
 Piani, “Neyin sesi kalbime dokundu, beni içinde bulunduğum karanlık yerden çıkardı” dedi.
Piani, “Neyin sesi kalbime dokundu, beni içinde bulunduğum karanlık yerden çıkardı” dedi.

Roma Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) desteğiyle düzenlenen 8. Errichetta Uluslararası Geleneksel Müzik Festivali vesilesiyle Roma'da bulunan ünlü neyzen Ömer Erdoğdular, 7 İtalyan ve 1 Mısırlı müzikseverle atölye çalışması yapıyor. Atölyede 8 yabancı müziksevere ney üflemenin püf noktalarını anlatan Erdoğdular, katılımcıların taleplerine göre birlikte segah ve hicaz makamlarını, saz semailerini ve ilahileri çalıştı. İlk günkü çalışmanın ardından konuşan katılımcılar, klasik Türk müziğiyle ve neyle tanışma hikayelerini anlattı.


SIK SIK TÜRKİYE'YE GELDİM

Bir şirkette yönetici ve aynı zamanda profesyonel neyzen olan Francesco Piani, üniversitede Doğu çalışmaları üzerine eğitim aldıktan sonra Doğu müziğine ilgi duymaya başladığını söyledi. Daha sonra ney kursuna gittiğini belirten Piani, "Modern felsefe bizi Nihilizm'e (hiççiliğe) itiyor. Bu bana hiç iyi gelmedi. O dönemde kendi içimde bir depresyon yaşıyordum. Daha sonra neyle tanıştım. Neyin sesi kalbime dokundu, beni içinde bulunduğum karanlık yerden çıkardı ve Müslüman oldum. Tabii İslam tasavvufunu tam olarak kavramam için zaman gerekiyordu. Bu sürede sık sık Türkiye'ye gittim. En sonunda da İstanbul'da kelimeişehadet getirerek Müslüman oldum" dedi.

İSTANBUL MÜZİĞİN BAŞKENTİ

Amatör olarak yan flüt çalan Annalisa Alberti de ney öğrenmek için Girit'te bulunduğu sırada ünlü neyzen Erdoğdular ile tanıştığını ifade etti. Alberti, Erdoğdular'ın Roma'ya geleceğini duyar duymaz atölye çalışmasına kayıt yaptığını söyledi. Türkiye'yi de ziyaret ettiğini kaydeden Alberti, İstanbul'un tarihi dokusunun kendisini çok etkilediğini belirterek "İstiklal Caddesi'nde bir sürü müzisyen vardı, sıra sıra müzik dükkanları vardı. Enstrüman çalan gençler vardı.

İstanbul sanki müziğin şehriydi. Osmanlı müziği çalan bir gruba denk geldik. Osmanlı müziğine hayran kaldım" ifadelerini kullandı.

#Müzik
#Ney
#Francesco Piani
#İslamiyet
6 yıl önce