|

Porsipi’nin selâmı var

29 kişinin can verdiği Merasim Sokak'taki terör saldırısının parolasının 'Porsipi'nin selâmı var' olduğu ortaya çıktı. Saldırının organizatörlerinden Kutbettin Onur’un canlı bomba Abdulbaki Sömer’i bu parolayla karşıladığı belirlendi. Sömer’in bombayı hazırladığı inşaata giderken şoföre 'İnşaatta çalışmak için geldim' dediği öğrenildi

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/12/2016 Cuma
Güncelleme: 03:02 - 2/12/2016 Cuma
Yeni Şafak

Ankara Başsavcılığı'nın 29 kişinin yaşamını yitirdiği Menasim Sokak'taki kanlı saldırıya ilişkin hazırladığı iddianamede, saldırının planlanması aşamasına ilişkin de önemli ayrıntılar yer aldı. İddianamede, saldırıyı organize eden şüpheli Kutbettin Onur'un patlamadan 6-7 ay önce Diyarbakır Kervaz Köyü kırsalında örgütünün Lice kırsalı sorumlularından “Porsipi-Erhan” kod adlı İshak Özçaktu ile buluştukları anlatıldı. Özçaktu'nun Onur'a “Porsipinin selâmı var” parolasıyla göndereceği canlı bombayı yanında barındırması ve gönderecekleri bomba malzemelerini teslim alarak muhafaza etmesi talimatını verdiği kaydedildi.



2.5 AY ÖNCE KEŞFE BAŞLADILAR


Ankara'daki inşatta çalışmaya devam Onur'u patlamadan 2-2.5 ay kadar önce şüpheli Ahmet Karaman'ın aradığı ve alçı işi için buluşmak istediğini söylediği aktarılan iddianamede, ikilinin Ulus Rüzgarlı Sokak'ta bir kahvede buluştukları anlatıldı. Karaman'ın “Porsipi'nin selâmı var” parolasıyla gelmesi üzerine ikilinin daha sonrada Ballıkuyumcu Köyü mevkiinde bulunan inşaata gittikleri, Karaman'ın keşif yaptığı ve eyleme hazırlık için uygun olup olmadığına baktığı belirtildi.



PLAKALAR OTOBÜSLE GELDİ


Daha sonra ise Karaman'ın 15-20 gün sonra yeniden şantiyeye geldiği ve Adana'dan getirdiği 50'şer kiloluk naylon kaplı 3 çuval gübreyi şüpheli Kutbettin Onur'a daha sonra gelecek eylemcinin ne yapılacağını bildiğini söyleyerek teslim ettiği vurgulandı. Kutbettin Onur'un patlamada kullanılan aracı ise Ulus'ta buluştuğu ve “Porsipi'nin selâmı” ile Metin Arslan'dan aldığı kaydedildi. Daha sonra ise şüpheli Arslan'ın Harem otogarından Ankara'ya patlamada aracın üzerinde bulunan “06 FB 3157” sahte plakaları gönderdiği aktarıldı.



ŞARKÜTERİ MALZEMESİYLE KAMUFLE


Abdulbaki Sömer'in aldığı talimat üzerine Ankara'ya geldiği ve burada Onur'un inşaatına gittiği kaydedelirken, “Porsipinin selâmı” parolasını söyleyerek yapacağı eylem hakkında bilgi verdiği vurgulandı. Ahmet Karaman'ın Sömer'in inşaata gelmesinden 2-3 gün sonra da hava karardıktan sonra patlayıcı madde ve ateşleme düzeneğini yanında kamufile etmek amacıyla getirdikleri şarküteri malzemeleri ile birlikte Onur'a teslim ettiği anlatıldı. Karaman'ın yine bomba yapımında kullanılmak üzere 4-5 poşet malzeme ve 2 büyük tüp getirerek Onur'a bıraktığı kaydedildi. Söz konusu malzemelerle hazırlanan bombanın araca yerleştirilmesinin ardından ise Sömer'in askeri servis araçlarının kırmızı ışıkta beklediği bombayı infilak ettirdiği aktarıldı.



İNŞAAT İŞÇİSİ GİBİ DAVRANDI


Canlı bomba Sömer'i AŞTİ'den bombayı hazırladığı inşaata götüren taksi şoförü Musa A.'nın ifadesi de iddinamede yer aldı. Musa A., patlamadan 40-45 gün önce sabah saat 7 sıralarında taksiye bindiğini belirterek, “Eşyası yoktu. Bana zayıf bir Türkçe'yle Suriyeli olduğunu ve Eskişehir yolundaki bir inşaatta çalışmaya geldiğini söyledi. Hatırlamadığım bir telefon numarası söyleyerek aramasını istemesi üzerine kendi telefonumdan istediği numarayı aradım. Telefonun sesini dışarıya verdi, telefondaki kişi Sömer'i nereye getireceğimi söyledi. Buluşma yerine gittiğimizde Kutbettin Onur bir arabayla bekliyordu. Daha sonra 55 TL taksi parası ödediler. Taksideki kişiyi yanına alarak birlikte gittiler” dedi.


#Merasim Sokak
#Porsipi
7 yıl önce