Şara’dan Türkiye itirafı: Cumhurbaşkanı Erdoğan bizzat devreye girdi

09:38, 27/07/2026, Pazartesi
Diğer
Şara’dan Türkiye itirafı: Cumhurbaşkanı Erdoğan bizzat devreye girdi
Ahmed Şara ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan (Arşiv)

Suriye’nin yeni yol haritasını ilan eden Ahmed Şara önemli açıklamalarda bulundu. Al Jazeera'ye konuşan Suriye Cumhurbaşkanı bölgesel dengeler ile ilgili birçok başlığa değindi. Şara, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye'ye yaptırımların kaldırılması için bizzat arabuluculuk yaptığını da söyledi.

Suriye Cumhurbaşkanı
Ahmed Şara
, Katar merkezli Al Jazeera televizyonuna verdiği röportajda, ABD yaptırımlarının kaldırılması süreci, Rusya ile ilişkiler, Lübnan ve Irak politikası, Körfez ülkeleriyle işbirliği, İsrail ile güvenlik görüşmeleri, yatırımlar ve terör örgütü YPG dosyasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Türkiye arabuluculuk yaptı"


ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması sürecinde önemli rol oynadığını belirten Şara, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin de bu konuda arabuluculuk yaptığını söyledi.


Suriye'ye uygulanan yaptırımların büyük bölümünün devrik Beşşar Esed rejiminin işlediği suçlar nedeniyle getirildiğini ifade eden Şara,
"Eski rejimden kurtulan Suriye halkının aynı yaptırımlara maruz kalmaya devam etmesi makul değildi."
dedi. Şara, Sezar Yasası'nın yanı sıra Suriye'nin 1979'dan beri yer aldığı "teröre destek veren devletler" listesinin kaldırılmasının da kritik öneme sahip olduğunu vurgulayarak, Trump yönetiminin bu yönde adımlar attığını kaydetti. Suriye'nin söz konusu listeden çıkarılması sürecinin ABD Dışişleri Bakanlığı ve Kongre nezdinde devam ettiğine dikkati çeken Şara, itiraz süresinin tamamlanmasının ardından kararın yürürlüğe gireceğini belirtti.

"Erdoğan devreye girdi"


Şara, Suudi Arabistan'ın geçen yıl Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması konusunda arabuluculuk girişiminde bulunduğunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da ABD nezdinde bu konuda devreye girdiğini ifade etti.

"Rusya ile yeni sayfa açıyoruz"


Rusya ile temasların Esed rejiminin devrilmesinden aylar önce başladığını dile getiren Şara, iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni dönemde karşılıklı çıkarlara dayalı şekilde yeniden şekillendiğini söyledi.


Şara, Rus askeri üsleri konusunda görüşmeler yürüttükleri bilgisini paylaşarak, çok sayıdaki Rus üssünün tek bir üs etrafında toplanması konusunda mutabakata varıldığını, Hımeymim Hava Üssü ile Tartus'taki bazı tesislerin geleceğine ilişkin müzakerelerin sürdüğünü aktardı.


"Rusya ile yeni sayfa açıyoruz."
diyen Şara, Rusya'nın ilişkisinin yalnızca eski rejimle değil Suriye devletiyle olduğunu vurgulayarak, iki ülke arasında Sovyetler Birliği dönemine uzanan tarihi bağlar bulunduğunu ifade etti.

Lübnan için kritik mesaj


Lübnan'ın güvenliği ve istikrarının Suriye'yi doğrudan etkilediğini belirten Şara, iki ülke arasında stratejik çıkar ilişkisi bulunduğunu söyledi. Şara, Lübnan'ın uzun yıllardır İsrail tehdidi ile iç savaş riski arasında kaldığına işaret ederek, Lübnan hükümeti ile ülkenin istikrarına katkı sağlayacak çözüm yolları aradıklarını vurguladı. Devlet dışında silahlı yapıların varlığının bölgede ciddi sorunlar doğurduğunu savunan Şara, savaş ve barış kararının yalnızca devletlerin elinde olması gerektiğini ifade etti.


Hizbullah'ın son yıllarda Suriye'deki savaşta rol oynadığını ve halen silahlı yapısını koruduğunu öne süren Şara, Lübnan'da çözümün devlet kurumlarının güçlendirilmesinden geçtiğini söyledi. Şara, Suriye'nin Lübnan'a askeri müdahale düşünmediğini ancak Lübnan devletinin yükümlülüklerini yerine getirmesine yardımcı olacak imkanlar sunabileceğini belirtti. Şara,
"Lübnan'ın istikrarı Suriye'nin de çıkarınadır."
dedi.


"Bölgesel savaş ihtimali göz ardı edilemez"


İran ile İsrail arasında yaşanan gerilime ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şara, çatışmanın yönetiliş biçiminin bölgesel savaşa dönüşme riskini artırabileceğini söyledi.


Suriye'nin Arap Birliği çerçevesindeki ortak kararların bir parçası olacağını ifade eden Şara, bölgesel istikrarın korunmasının öncelikleri arasında yer aldığının altını çizdi.


Şam-Bağdat hattında yeni dönem


Irak ile ilişkilerin olumlu yönde ilerlediğine işaret eden Şara, Şam'ın resmi devlet kurumlarıyla ilişki kurmayı esas aldığını söyledi. Şara, Irak ile Suriye arasında güçlü tarihi, toplumsal ve ekonomik bağlar bulunduğunu vurgulayarak, iki ülke arasındaki ortak çıkarların sağlıklı temeller üzerinde geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.


"Irak ile ilişkiler gelişiyor."
diyen Şara, geçmişte bazı çevrelerin Suriye'deki gelişmeleri mezhepsel çatışma olarak göstermeye çalıştığını ancak bunun gerçekçi bir değerlendirme olmadığını dile getirdi.

Körfez sermayesi Suriye'ye yöneldi


Körfez ülkeleriyle ilişkilerin çok iyi seviyede olduğunu belirten Şara, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer Körfez ülkelerinin Suriye'nin yeniden inşasına ilgi gösterdiğini söyledi.


Enerji, havalimanları, gayrimenkul ve turizm sektörlerinde yatırımların başladığını aktaran Şara, Şam, Halep, Lazkiye ve Tartus'ta büyük projelerin planlandığını ifade etti.


Irak petrolünün Kerkük-Baniyas hattı üzerinden taşınmasına yönelik projelerin de gündemde olduğunu dile getiren Şara, enerji alanında bölgesel entegrasyonun önemine işaret etti.


"Kürtlerle SDG farklı konular"


Suriye'deki Kürt toplumunun ülkenin asli unsurlarından biri olduğunu belirten Şara, eski rejim döneminde vatandaşlık haklarından mahrum bırakılan Kürtlerin haklarının iade edildiğini söyledi.


Şara, kültürel hakların tanındığını ve Nevruz'un resmi bayram ilan edildiğini anımsatarak,
"Kürtlerle SDG farklı konular."
ifadesini kullandı.

Terör örgütü YPG ile yapılan anlaşmaların uygulanmasında zaman zaman sorunlar yaşandığını belirten Şara, son dönemde varılan mutabakatın daha güçlü bir zemine sahip olduğunu ve uygulama sürecinin devam ettiğini anlattı.


Şara,
"Suriyelileri yeni çatışmalara sürükleyecek her seçenekten kaçınmak gerekir. Çatışmayı önleyen her çözüm değerlidir."
ifadelerini kullandı.

Yeni yönetim modeli hazırlığı


Demokratikleşme sürecinde halkın yönetime katılımını artırmayı hedeflediklerinin altını çizen Şara, Suriye'nin kendi koşullarına uygun siyasi modeli oluşturacağını söyledi.


Halkın yöneticilerini ve kendilerini yönetecek yasaları belirleme sürecinde söz sahibi olması gerektiğini belirten Şara, bu doğrultuda adımlar attıklarını kaydetti.


Şara,
"İnsanların yöneticilerini seçme ve ülkenin yönetiminde uygulanacak yasalara ilişkin görüş bildirme hakkına sahip olması için çalışıyoruz. Halk Meclisinin ilk oturumlarının başlaması da bu yönde atılmış önemli bir adımdır."
dedi.

Siyasi sistemin şekillendirilmesinin yalnızca cumhurbaşkanının vereceği bir karar olmadığını dile getiren Şara, bu süreçte Halk Meclisi üyeleri ile toplumun farklı kesimlerinin de görüş ve katkılarının önemli olduğunu sözlerine ekledi.


1988 model aracına öyle bir şey ekletti ki... Görenler dönüp bir daha bakıyor
Gündem
1988 model aracına öyle bir şey ekletti ki... Görenler dönüp bir daha bakıyor
Altın için peş peşe kritik tahminler: Dev bankalar yeni hedefi açıkladı
Ekonomi
Altın için peş peşe kritik tahminler: Dev bankalar yeni hedefi açıkladı
Suriye’deki feci kazada 35 kişi öldü: 30 kişi yaralandı
Dünya
Suriye’deki feci kazada 35 kişi öldü: 30 kişi yaralandı
Otomobilde yeni dünya savaşı: Güç artık motorda değil batarya ve çipte
Ekonomi
Otomobilde yeni dünya savaşı: Güç artık motorda değil batarya ve çipte

Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026