|

Seçim barajı düşebilir

Başbakan Davutoğlu, yüzde 10 seçim barajının düşürülebileceği sinyalini verdi: "Muhtemel bir hükümet ortaklığı görüşmesinde barajın düşürülmesini teklif edeceğiz." Davutoğlu, koalisyon konusunda da ‘CHP ile daha ileri bir aşamada’ olunduğunu söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 16/07/2015 Perşembe
Güncelleme: 22:50 - 15/07/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu yüzde 10 seçim barajının düşürülebileceğini söyledi. Davutoğlu canlı yayına katıldığı NTV televizyonunda açıklamalarda bulundu. Koalisyon görüşmelerinde gerçekleştirdiği ilk tur görüşmelerini çok başarılı gördüğünü kaydeden Davutoğlu, tablonun netleştiğini, yapılabilecek şeylerle yapılamayacak şeyleri ayırt edilmeye başlandığını belirtti. Başbakan satır başları ile şunları kaydetti:


İLK TUR ÇOK BAŞARILI

İlkesel olarak üç partiye de eşit mesafedeyim. Ama süreç olarak, süreç yönetimi bağlamında daha önce odaklanılması gereken seçenekler tebarüz ediyor. İlk turu ben çok başarılı görüyorum. Partilerin arasındaki fark şimdi çok daha azalmış durumda. Temasın kendisi bir psikolojik rehabilitasyonu getiriyor. Partilerle yöntem konusunda anlaşmış durumdayız.


CHP İLE İLERİ AŞAMADAYIZ

CHP ile daha ileri bir aşamadayız. CHP böyle bir yöntemi (istikşafi) uygun gördü. Bu MHP'ye uzak durduğumuz, HDP ile koptuğumuz anlamına gelmez. MHP kapıyı kapattı başlıkları benim algım bakımında doğru değil. Bize kapıyı kapatan bir şey söylemedi. Ben muhalefette kalmayı tercih ediyorum dedi. Artık konuşacak bir şey kalmadı demedi. Temas etmekte bir araya gelmekte fayda var dedi. Bahçeli ile de gerekirse bir araya geleceğiz.


HDP'NİN ÖNEMLİ HATASI

HDP'nin en önemli hatası AK Parti karşıtlığı üzerinden AK Parti'yle koalisyon yapamayacağını açıklaması. HDP'de AK Parti ile anlaşabiliriz tutumu gördüm. HDP'nin şiddetle terörle aralarına net bir tavır oyma ihtiyacı var.


SEÇİMİ DAYATAMAYIZ

Anketler önümüze geliyor. Denildiği gibi olumlu bir tablo çıkıyor anketlerde, oy oranların arttığı ortada. Ama diğer partilerin de payı önemli. Yüzde 45'i geçmiş olduğumuz gözüküyor anketlerde. Öncelikle millete saygının gereği var. Seçimi yukarıdan bir dille dayatamayız.


TUTUMUMUZ AÇIK

(Yüzde 10 seçim barajının düşürülmesi) AK Parti olarak yüzde 10'luk seçim barajının düşürülmesini gündeme getireceğiz hükümet ortaklığı olması sonrasında. Seçim ve siyasi partiler kanununda değişilikler de yapmak istiyoruz. Tutumumuz bu konuda açık. Muhtemel bir hükümet ortaklığı protokolü görüşmesinde seçim barajının düşürülmesini teklif edeceğiz.




#Başbakan Ahmet Davutoğlu
#CHP
#Seçim barajı
9 yıl önce