|

Şehrin göbeğinde 2500 yıllık mağara

Ordu’nun Altınordu ilçesinde şehrin ortasında 2 bin 500 yıllık mağara bulunması heyecan uyandırdı. Yapılan ilk incelemelerde insan eliyle yapıldığı anlaşılan mağaranın antik Kurul Kalesi ile aynı döneme tanıklık ettiği belirlendi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/12/2016 Pazar
Güncelleme: 00:44 - 4/12/2016 Pazar
Yeni Şafak

Ordu'nun Altınordu ilçesinde şehrin göbeğinde 2 bin 500 yıllık mağara bulunması heyecan uyandırdı. Yaklaşık 200 yıllık bir yerleşim ve şehirleşme tarihine sahip olan Ordu'nun il merkezi konumundaki Altınordu şehrinde Taşbaşı Mahallesi'ndeki kilise civarında bulunan mağaranın sırrı çözülmeye çalışılıyor. Yapılan keşifte mağaranın 40 metre uzunluğa ve 1.5 m genişliğe sahip olduğunu belirlendi. Zemini taş döşeme olan ve ilerleyen kısımları doğal kireç oluşumuyla kapanan mağaranın insan eliyle yapıldığı ve antik dönemde kaçış yolu olarak kullanıldığı tahmin ediliyor.



İMPARATORLUĞUNA AİT


Altınordu ilçesine 5 km uzaklıkta bulunan tarihi Kurul Kalesi'nin de 2 bin 500 yıllık tarihe sahip olduğu ortaya çıkmıştı. Aynı şehir merkezinde bulunan mağara gibi bir kaçış dehlizine sahip olan tarihi Kurul Kalesi'nde yapılan arkeolojik kazılarda yakın zamanda Kibele Heykeli bulunmuştu. Bulunan mağaranın antik dönemde Pers İmparatorluğu'nun Amasya merkezli eyaletin kralı 6. Mithridat dönemine ait olduğu ifade ediliyor. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Antik Kurul Kalesi'nde Kibele Heykeli'nin bulunmasıyla birlikte Altınordu ilçesinde bulunan tarihi kilisenin alt girişinden itibaren yaklaşık 50 metre uzunluğunda 2 bin 500 yıllık mağara bulunmasının arkeolojik çalışmalar açısından büyük önem taşıdığını belirtti.



  1. Ordu'da büyük keşif
  2. Mağara, Taşbaşı Mahallesi'nde Rumlar'ın 1840'lı yıllarda yerleşik yaşadığı alanda bulunuyor.

TARİHİ MİSYONU ORTAYA ÇIKACAK


Başkan Yılmaz, “Bu bölgedeki tüneller kilise ile birlikte güvenlik amaçlı yapılmış bir geçiş ve dehliz olarak da düşünülmüş olabilir.


Yaklaşık 12 kilometre uzunluğunda tamamen yürüyüş amaçlı dünyada merdiven sayısı itibari ile de en fazla yükseğe çıkılan bir özellik taşıyacak olan bu proje mağaranın bulunduğu noktadan itibaren başlayacak ve o mağaranın hem araştırılması hem de tarihi misyonunun ortaya çıkartılmasına da belki önayak olacaktır” dedi.


#Altınordu
#Kurul Kalesi
7 yıl önce