|

Sur’a ince işçilik

Güvenlik güçlerinin başarılı operasyonlarının ardından Diyarbakır’ın Sur bölgesinde operasyonların son noktaya gelmesiyle birlikte gözler restorasyon sürecinde. Dünya miras listesinde yer alan bölgede ince işçilik yapılarak tarihi doku her yönüyle korunacak. Çalışmaları Çevre ve Kültür Bakanlıkları ile Vakıflar Genel Müdürlüğü yürütecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/03/2016 Perşembe
Güncelleme: 01:16 - 17/03/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Güvenlik güçlerinin başarılı operasyonunun ardından Sur'da terörün izlerini silecek plan devreye giriyor. Sur dışındaki ihtiyaçlara odaklanacak. Sur'daki dönüşüm Çevre ve Kültür Bakanlıkları ile Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne emanet edildi. Sahabe mezarları, Ulu Cami, Dört Ayaklı Minare, hanlar, hamamlarla Sur'daki tarihi doku ortaya çıkarılacak. Yürütülecek bütün çalışma koruma planına göre yapılacak.



TARİHİ DOKU KORUNACAK


Diyarbakır evleri, müzeleri, kültürel ve sanatsal altyapısıyla bölge turistik merkez olacak. İki danışma grubu oluşturulacak. Teknik işlerle ilgili akademisyenler ve ilgili çevrelerden oluşan bir ekip çalışacak. Diğer yandan sosyal bilimciler, tarihçiler ve yerel unsurlar çalışmalara katkı yapacak. AVM ve rezidanslara geçit verilmeyecek, Bakırcılar ve Balıkçılar Çarşıları korunacak.



KURUMLAR HASSAS ÇALIŞACAK


Bakan Cevdet Yılmaz'ın talimatıyla, tarihi dokudan çevresel özelliklere, kültürel hazineden teknik ihtiyaçlara kadar farklı konularda, ilgili ekipler hazırlık yürüttü. Bu kapsamda, TOKİ'nin imar çalışmaları için Sur'a girmemesi, bu bölge dışındaki yerlerde konutla ilgili ihtiyaçlara odaklanması kararı alındı. Burada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Diyarbakır Valiliği başta olmak üzere ilgili kurumlar hassas çalışmayı yürütecek.



RANTA GEÇİT YOK


Müzelerinden evlerine, kültürel ve sanatsal altyapısından geleneksel faaliyetlerine, çarşısından pazarına kadar Sur'un tarihi niteliğini yansıtacak detaylar bu çalışmayla öne çıkarılacak. Bakırcılar Çarşısı, Balıkçılar Çarşısı gibi geçmişten bu yana bölgenin ticari merkez konumunu yansıtan yerler korunacak.



İki akil kurul


Sur'daki çalışmaların kusursuz yapılması için iki danışma kurulu oluşturulması öngörülüyor. Bu kurullardan biri teknik işlerle ilgili akademisyenlerden ve bu işle ilgili kesimlerin temsilcilerinden oluşacak. İkincisi de, sosyal tarihçiler ve sosyal bilimcilerin aralarında olduğu, bölgenin tarihi niteliğini de iyi bilen kesimlerin katılımıyla meydana getirilecek kurul teşekkül edilecek. Çalışmaların hızla tamamlanması ve İspanya'daki Toledo kenti gibi herkesin dikkatini çekecek bir bölgenin ortaya çıkarılması hedefleniyor.


#Diyarbakır evleri
#Sur
#Dünya miras listesi
#Bakırcılar Çarşısı
#Balıkçılar Çarşısı
8 yıl önce