|

Zeynel Bey’e ziyaretçi akını

Batman’ın Hasankeyf ilçesinde yapımı devam eden Ilısu Barajı suları altında kalmaması için geçtiğimiz günlerde taşınan 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi, ziyaretçi akınına uğruyor. Yerli turistler, henüz ziyarete açılmayan türbeyi görmek için, kilometrelerce mesafe kat ederek ilçeye geliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/05/2017 Salı
Güncelleme: 00:41 - 23/05/2017 Salı
Yeni Şafak
​Zeynel Bey’e ziyaretçi akını
​Zeynel Bey’e ziyaretçi akını

Ilısu Barajı yapımının devam ettiği Hasankeyf’te, sular altında kalmaması için geçtiğimiz günlerde 192 tekerlekli özel bir platformla, bulunduğu yerden 2 kilometre uzaklıktaki yeni yerleşim alanındaki Kültür Parkı’na taşınan 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi, ziyaretçi akınına uğruyor. Türkiye’nin çeşitli kentlerinden yerli turistler, henüz ziyarete açılmayan türbeyi görmek için, kilometrelerce mesafe kat ederek, ilçeye geliyor.

ÇOK GÜZEL BİR
YERE ALMIŞLAR

Türbeyi görmek için Diyarbakır, Van, Mersin ve birçok ilden bölgeye akın eden misafirler, asma köprülerin de bulunduğu turistik alana yakın bir yere taşındığı için de memnun olduklarını dile getirdiler. Mersin’den gelen Medine Güçlü, eşinin türbenin taşınmasını televizyonda gördüğünü ve bunu görmek için Hasankeyf’e geldiklerini ifade ederek, “Aslen Diyarbakırlıyım türbeyi çok güzel bir yere almışlar. Her yerden görünüyor. Türbenin taşınma işlemi Türkiye’de yapılan bir ilkti” diye konuştu. İnşaat mühendisi Hüseyin Güçlü de, yaklaşık 3 gün önce türbeyi yeni yerinde görmek için Hasankeyf’e geldiklerini dile getirerek, “Türkiye’de ilk olan bir projeydi. Bin 100 ton ağırlığındaki bir kitlenin dokusunu bozmadan bir yerden başka bir yere taşınması benim gibi bir inşaat mühendisi için hayal bile edilemezdi. Burada emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum çok güzel bir projeyi başarıyla tamamladılar” dedi.

24 saat
korunacak

Hasankeyf Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz, “Türbeyi eski yerinde bu kadar ziyaretçinin geldiğine şahitlik etmemiştim. Tam olarak yeni yerine oturtulmadı. Etrafındaki 400 ton ağırlığındaki beton kütlenin sökülmesinden ve altındaki krikoların çıkarılmasından sonra türbe ziyaretçilere açılacak” dedi. Öte yandan, türbenin 24 saat korunabilmesi için hemen yanına güvenlik kulübesi de inşa ediliyor.

#Zeynel Bey
#Ziyaretçi
#Batman
#Hasankeyf
7 yıl önce