|

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü

Bugün 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü. Bu sebeple gün boyunca tüm dünyada Otizm ile ilgili farkındalık mesajları veriliyor, etkinlikler düzenleniyor olacak. Türkiye’de gerçekleşecek etkinliklerden biri de ‘Mavi Işık Yak’ kampanyası. Kamuoyunun dikkatini otizme çekmek için Köprüler, Galata Kulesi, mavi aydınlatılacak.

Yeni Şafak
10:01 - 2/04/2018 Pazartesi
Güncelleme: 10:19 - 2/04/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Türkiye’de gerçekleşecek otizm etkinliklerden biri de ‘Mavi Işık Yak’ kampanyası.
Türkiye’de gerçekleşecek otizm etkinliklerden biri de ‘Mavi Işık Yak’ kampanyası.

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çeşitli derneklerin ve kuruluşların da desteğiyle hatırlatılıyor. Kamuoyunun dikkatini otizme çekmek için başlatılan ve bütün dünyada ilgi gören ‘Mavi Işık Yak Kampanyası (Light It Up Blue) bu yıl Türkiye’de de gerçekleştirilecek.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Galata Kulesi başta olmak üzere, İzmir Saat Kulesi, Beyazıt Yangın Kulesi, Amasya Kalesi gibi birçok yapı mavi ışıkla aydınlanacak. Ayrıca sosyal medya üzerinden de #otizmemaviışıkyak etiketi ile otizmle ilgili mesajlar paylaşılacak.


Otizm ne demek?

Otizm, bireyin dış dünyadaki uyaranları algılamasını, aldığı bilgileri düzenleyip kullanılmasını etkileyen, yaşam boyu süren gelişimsel bozukluktur. Otizm, bireyin dış dünyadaki uyaranları algılamasını, aldığı bilgileri düzenleyip kullanılmasını etkileyen, yaşam boyu süren gelişimsel bozukluk olarak adlandırılıyor.

Kaynağı psikolojik değil, nörolojiktir, diğer bir deyişle beynin işlev bozukluklarına bağlıdır. Otizmin beynin ve merkezi sinir sisteminin yapısındaki organik farklılık ya da bozukluktan kaynaklandığı düşünülmekte.


Otizm Farkındalık Günü'nün tarihçesi

2 Nisan, tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratarak otizmden kaynaklanan sorunlara çözümler yaratmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edildi. Her yıl, “Otizm Farkındalık Ayı” olan Nisan ayı boyunca dünya genelinde otizmin sorunlarını ve çözümleri konuşuluyor, araştırmaların teşvik edilmesi ve erken teşhisle tedavinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.


#Otizm
#2 Nisan
#Dünya Otizm Farkındalık Günü
6 yıl önce