|

Acıkan vitamin tüketsin

Ülkemizde D vitamini eksikliği önemli bir sorun. Medipol Ünv. Hast. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uz. Prof. Dr. Mustafa Öztürk, D vitamini eksikliğinin genelde kas ve kemik ağrılarıyla ortaya çıktığını belirtiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/11/2015 Çarşamba
Güncelleme: 02:28 - 3/11/2015 Salı
Yeni Şafak

Ayrıca eksikliğinin ilk ve en yaygın belirtilerinden birinin iştah artışı, özellikle karbonhidratlı gıdalara karşı isteğin artması olduğunu vurguluyor.



D'ye baktırmadan diyet yapma


D vitamini düştükçe daha sık acıkıldığını da söyleyen, Prof.Dr.Mustafa Öztürk, “Obezlerde vitamin D düzeyinin düşük olduğunu" belirtiyor. Yapılan en büyük hatalardan birinin de D vitamin düzeyinin düzeltilmeden diyet programları vermek olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk, "Çünkü bu diyetler başarılı olmuyor" diyor ve devam ediyor: "Vitamin D düzenlenmesiyle, gün içindeki uyuklamalar da azalıyor ve genel yorgunluk hali de ortadan kalkıyor."



Kemik ağrısı varsa D vitamini yok


Kaslarda çabuk tutulmalar, kasılma, kramp ve kemik ağrısının da D vitamini eksikliği belirtisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Öztürk bu ağrının en sık bacaklarda görüldüğünü ifade ediyor ve devam ediyor: "Bu uzun sürmüş ciddi D vitamini eksikliğinin bir bulgusu. Vitamin D replasmanından sonra ise düzelmesi aylar alabilir."


#vitamin
#Endokrinoloji
#Mustafa Öztürk
#d vitamini
8 yıl önce