|

"CHP eşittir Türkiye Baas Partisi"

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 7 Haziran seçimleri için düzenlenen mitinglerde Suriyelileri hedef göstermesi ve "Suriyelileri geri göndereceğiz" açıklamalarında bulunması Saraçhane Parkında düzenlenen bir gösteriyle protesto edildi. Özgür-Der'in düzenlediği ve birçok sivil toplum kuruluşunun destek verdiği gösteriye katılanlar, CHP ve Baas zihniyetinin yakınlığına dikkat çekti.

Yeni Şafak ve
17:09 - 9/05/2015 Cumartesi
Güncelleme: 15:12 - 8/09/2015 Salı
Yeni Şafak

Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP mitinglerinde seçim vaadi olarak “Suriyelileri göndereceğiz" açıklamalarında bulunması, Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneğinin Saraçhane Parkı'nda düzenlediği bir basın açıklamasıyla protesto edildi. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiği gösteriye çok sayıda kişi katıldı. Mültecileri ölüme yollamayı vaat etmenin ırkçılıktan da büyük bir insanlık suçu olduğuna inandıklarını belirten Özgür-Der yönetimi, “Kılıçdaroğlu'nun derdi işsizlik değil, Esed rejimine destek vermektir" sözleriyle tepkisini ortaya koydu.


“Muhacirler Kalsın, Şebbihalar gitsin" , “Faşist Kemal Yargılansın" sloganlarının atıldığı gösteride, Özgür-Der Başkanı Rıdvan Kaya da söz alarak, “Kılıçdaroğlu istersen sen gidebilirsin ama muhacir kardeşlerimiz burada kalacak" çağrısında bulundu.

“Zalimlik, ırkçılık bir seçim vaadi olamaz"

Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları ve yapılan protesto gösterisi ile ilgili olarak görüşlerini aldığımız ve gösteriye destek veren kuruluşlardan biri olan Marmara İlim Fikir ve Kültür Derneği Başkanı Hüseyin Akgül, “Kılıçdaroğlu'nun seçim meydanlarına çıktığında, 'İktidara geldiğimizde şunları şunları başararak milli geliri yükselteceğiz' gibi somut ve ekonomik verilerle vaatlerde bulunmasını beklerdik ancak kendisi bir ana muhalefet partisi lideri olarak çıktığı meydanlarda Almanya'daki Nazi söylemlerini aratmayan ırkçı ifadeler kullandı" sözleriyle Kılıçdaroğlu'nu eleştirdi. “Zalimlik, ırkçılık bir seçim vaadi olamaz" diyen Akgül, diğer muhalefet partisi liderlerinin de CHP'yi aratmadığına dikkat çekti. “Tayyip Erdoğan da Ahmet Davutoğlu da konuşmalarında bu işi sadece siyasi kaygılarla yapmadıklarını dile getiriyor" diyen Akgül, “Vatandaşınız olmayan iki milyon insana sahip çıkmak siyasi çıkar için yapılacak bir şey değil" sözleriyle ensar olma bilincinin geliştirilmesini gerektiğine dikkat çekti.

“Kılıçdaroğlu Türk halkını Suriyeli muhacirlere karşı kışkırtıyor"

Protesto gösterisine destek veren bir diğer STK İnsanı Müdafaa ve Kardeşlik Derneği'ydi. Görüşlerini aldığımız İMKANDER Başkanı Murat Özer, Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarının seksen yıllık zihniyetin bir devamı olduğunu belirterek, açıklamaları 'muhacirlere yönelik her zaman ayrımcı bir tutum gösteren Baas zihniyetinin bir devamı' olarak gördüklerini belirtti. “Bu ırkçı söylemler azınlık diktatöryasına dayanan bir zihniyetin tezahürüdür" tespitinde bulunan Özer, bir seçim vaadi olarak işçilere, memurlara Suriyelilere yapılan harcamaları kesip size vereceğiz denmesinin, işsiz kaldıysanız, geliriniz azsa bu Suriyeliler yüzündendir demekle aynı şey olduğunun altını çizdi. “Kılıçdaroğlu'nun yaptığı Türk halkını Suriyeli muhacirlere karşı kışkırtmaktır" şeklinde konuşan Özer, bunun en tehlikeli yol olduğu açıklamasında bulundu.


“CHP halklarla değil rejimlerle akraba"

Özgür-Der Başkan Yardımcısı Kenan Alpay, Suriyeli muhacirlerin sınır dışı edilmesine ilişkin açıklamaların CHP'nin bakışını ve ilkesini yansıttığını belirterek, bu zihniyetin Suriye halkıyla değil, Baas rejimiyle hem ideolojik hem siyasi manada akraba olduklarını gösterdiğini vurguladı. “Üstelik bu vurguların miting alanlarında '2 milyon insanı sınır dışı edeceğiz' şeklinde tekraren teyit edilmesi, bu zihniyetin ne kadar kirli, ne kadar zalim olduğunun göstergesidir" diyen Alpay, “Dünyanın her tarafında yabancı düşmanlığı sağcı, ırkçı marjinal örgütlerin yansımasıyken Türkiye'de bir ana muhalefet partisinin başkanının böyle bir ırkçılığı, yabancı düşmanlığı sergilemesi bizim adımıza üzüntü ve utanç verici bir söylem ancak bu söylem toplumda bir karşılık bulamayacaktır" cümleleriyle tepkisini dile getirdi.



“Kılıçdaroğlu'nun bizimle ne hesabı olduğunu anlamıyorum"

Protesto gösterisine destek vermek için alana gelen 20 yaşındaki Suriyeli Sara Bandar, “Kılıçdaroğlu'nun bizimle ne meselesi olduğunu bilmiyor ve anlamıyorum" sözleriyle şaşkınlığını dile getirirken, “Kılıçdaroğlu bizi gönderecekmiş, ne yapalım bizim Allahımız var" diyor. “İslam alemi bize sırtını dönmüşken Erdoğan bize kapıları açtı, Allah ondan razı olsun" açıklamasında bulunan Bandar, Türk halkına da teşekkür etti.

“Baas rejimiyle yaşadık bu söylemleri tanıyoruz"

Alanda yerini alan bir diğer Suriyeli Muhammet Muhammet ise geliş sebebini, “Bize sahip çıkan Türk kardeşlerimi görmek ve onlara destek olmak için buraya geldim" diyerek açıklıyor. Kılıçdaroğlu'nun açıklamasının kendisini şaşırtmadığına değinen Muhammet, “Biz 60 yıldır Baas rejimiyle yaşadık, bunların hangi zihniyette olduklarını bildiğimiz için açıklamaları da garip gelmedi. Bu söylemler bize çok tanıdık geliyor" ifadesini kullandı.


Suriyeli Yahya Bedir ise “CHP değil Türkiye Baas partisi" ifadeleriyle CHP'yi eleştirdi. “Türkiye, dünyanın diğer ucuna, Güney Kore'ye asker gönderdi ve bunu mazlumlar için yaptığını söyledi. Suriye ile Türkiye kapı komşusu ve burada büyük bir zulüm var, CHP Türkiye'nin sırtını mı dönmesini istiyor" şeklinde konuştu. “Suriye halkı ve Türk halkı yüz yıllardık birlikte yaşadı, partiler, hükumetler değişir ama halklar kalır. Suriye halkı Türk halkının kendilerine yaptıkları yardımı asla unutmayacak" diyen Bedir, “Tarih Kılıçdaroğlu'nun sözlerini de yazacak" diyerek Kılıçdaroğlu'nu eleştirdi.


#Özgür-Der
#İmkander
#Baas
#Suriye
#Kenan Alpay
#Murat Özer
#CHP
#Kılıçdaroğlu
#Hüseyin Akgül
#MAKDER
9 yıl önce