|

Bir çocuk kitabında daha skandal: Hayvana şiddet ve kötülük heveslendiriliyor

Çocuk edebiyatında kullanılan dilin tehlikeli boyutlara ulaştığı kitaplar ne yazık ki bir türlü bitmiyor. Her geçen gün yeni bir kitabın içerik ve dil olarak çocuklara uygun olmadığı ortaya çıkıyor. Kırmızı Kedi Çocuk Yayınları tarafından yayımlanan “Pumbaranlar’a ne oldu?” adlı bu kitap da tam bunlara örnek. Kitabın yazarı Elif Yonat Toğay, çocuklara adaleti öğretirken kötülüğe kötülükle karşılık verilmesi gerektiğini kaleme alırken hayvanlara şiddet de teşvik ediyor.

10:49 - 6/12/2019 Cuma
Güncelleme: 11:13 - 6/12/2019 Cuma
Yeni Şafak
Pumbaranlar’a ne oldu? isimli kitapta kaplumbağa yapılan işkencenin anlatıldığı sayfa.
Pumbaranlar’a ne oldu? isimli kitapta kaplumbağa yapılan işkencenin anlatıldığı sayfa.

Çocuk kitaplarındaki skandallara bir yenisi daha eklendi. Kırmızı Kedi Çocuk Yayınları tarafından yayımlanan “Pumbaranlar’a ne oldu?” adlı bu kitabın yazarı Elif Yonat Toğay, çocuklara adaleti öğretirken kötülüğe kötülükle karşılık verilmesi gerektiğini kaleme almış.

Kitabın kahramanları olan karıkoca, hayvanlara öyle eziyet ederler ki, ‘ilginç hayvanlar’ ve ‘ilginç bitkiler’ dayanamaz ve bu karıkocayı cezalandırmaya karar verirler. Bu cezalandırma işi için de planlar yapılır. Kitapta ‘kötülük edene kötülük yapmak’ fikri çocuklara planlı bir şekilde anlatılıyor.



Günümüzde hayvanlara yapılan eziyetlerin daha şiddetli hallerini tasvir eden yazar, çocuklara hayvan sevgisinden uzak ve kötülüğün yaygın olduğu bir dünyayı empoze ediyor. Canlı canlı pişirilen kaplumbağalar, ayakları zincirlenen filler kitapta geçen işkence türlerinden sadece bir kaçı.


Söz konusu çocuk kitabında kötülüğe dair korkunç ifadeler olduğunu belirten
Hürriyet yazarı Ömür Kurt, "
Bir çocuk kitabında can çekiştirerek kaplumbağa haşlamak" isimli yazısında baştan sona kitabın incelemesini yaparak ebeveynleri uyarıp;
yayıncıları, editörleri ve yazarları dikkatli olmaya davet ediyor.

#Kırmızı Kedi Çocuk Yayınları
#Pumbaranlar’a ne oldu?
#Elif Yonat Toğay
#Çocuk kitabında şiddet
#Çocuk kitabında skandal
4 yıl önce