|

Çocuk sahibi olmaya engel sendrom: PCO

Üreme çağındaki kadınlarda sık görülen Polikistik Over Sendromu, çocuk sahibi olmayı engelliyor. Peki nedir bu Polikistik Over Sendromu?

Yeni Şafak
11:17 - 25/02/2016 Perşembe
Güncelleme: 09:21 - 25/02/2016 Perşembe

Polikistik Over Sendromu yumurtalıklarda birçok küçük iyi huylu kist oluşmasıyla beliren bir hastalıktır. Yumurtalıkta oluşan ve kist olarak adlandırılan bu organizmalar yumurtalıkların çevresine yerleşmiş çok sayıda yumurta hücresidir. Bu hücreler ultrasonda özel bir görüntü oluşturmaktadırlar.



Polikistik over sendromu genel anlamda 35 yaş ve altında bulunan yaş gruplarını tehdit etmektedir. Genç kızlarda da görülebilmektedir. Yumurtalıklarda bulunan kist ile karakterize olarak meydana gelen hormonal bir problemdir. PCO, hipofiz bezinden salgılanan LH ve FSH hormonlarının anormal şekilde üretilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu, kadınlarda düzenli olarak yumurtlama olmamasına neden olur.



Op. Dr. Selcen Bahadır, hastalıkla ilgili olarak şu uyarılarda bulunuyor: "Obezitenin artması ile bu hastalık giderek artıyor. Polikistik Over Sendromu yumurtlama problemi nedeniyle çocuk sahibi olmakta zorluk yaşanmasına sebep oluyor. Kilo vermenin yanında uzmanın önereceği uygun tedavi ile uygun hormon düzeyleri oluşturulup ve yumurtlama ve gebelik sağlanabiliyor. Teşhisi ise adet düzensizliği, hormonal bozukluk ve ultrasonografi ile konuluyor."


#OPC
#Dr. Selcen Bahadır
#Polikistik Over Sendromu​
#anne
#gebe
#hamile
#bebek
#çocuk
8 yıl önce