|

Gebelik şansını arttıran diyet

Akdeniz diyetinin, zeytinyağı ağırlıklı ve az yağlı, posadan zengin, et tercihi olarak ise balık ağırlıklı bir diyet olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, Akdeniz diyetinin kadınlarda gebelik şansını arttırdığını söyledi.

Yeni Şafak
10:43 - 16/09/2015 Çarşamba
Güncelleme: 10:47 - 16/09/2015 Çarşamba
IHA

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, Akdeniz diyeti ve gebelikle ilgili açıklama yaptı.



Akdeniz bölgesinde yaşayan insanların kronik hastalıklara daha az yakalanmaları araştırmacıların ilgisini çektiğini belirten Çoksüer, “Yapılan bir takım deneysel çalışmalarla bu bölgenin diyetsel alışkanlıklarının buna sebep olduğu kanıtlanmıştır. Akdeniz diyetinin kalp krizlerini önleyebildiği ve bazı kanser tiplerinin riskini azaltabildiği uzun yıllar süren çalışmalar sonucu ortaya çıkarılmıştır. Fakat son yıllarda yapılan çalışmalarda Akdeniz diyetinden zengin beslenen kişilerde hem tüp bebek başarı şansının arttığı hem de gebelik oranlarının arttırdığı gözlenmiştir" dedi.



"Akdeniz diyeti tüp başarısını arttırmaktadır"

Akdeniz diyetini kısaca zeytinyağı ağırlıklı ve az yağlı, posadan zengin, et tercihi olarak ise balık ağırlıklı bir diyet olarak tanımladıklarını belirten Çoksüer, şöyle konuştu:


“Ayrıntılarına baktığımızda doymuş yağdan fakir, sıvı yağ ağırlıklı, kızartmalardan uzak bir beslenme şeklidir. Bu konu ile ilgili, gerekli bilimsel çalışma verileri olmadığı için çeşitli çalışmalar, daha çok hamilelik planlamasına geçildiği dönemlerde Akdeniz tipi diyet ile beslenen hastalarda, tüp bebek tedavisinde başarı oranlarının arttığı görülmektedir. Akdeniz diyetinde mevcut olan bitkisel kaynaklı az doymuş yağlar, yüksek folik asit ve B6 vitamini bu beslenme tarzının üstünlüğünde ifade edilen ana içeriklerdir. Bazı güncel çalışmalar D vitamini ve omega-3'ten zengin Akdeniz diyetinin tüp bebek sonuçlarını iyileştirebileceğini göstermektedir."



Kadınlarda obezite varlığının insülin direncini bozarak hem yumurta kalitesini azalttığı hem de rahim zarına tutunma kabiliyetini azalttığını anlatan Çoksüer, şöyle konuştu:



"Onun için çok fazla kiloda olan kadınlar kısırlığa daha yakındır. Birçok çalışma gösterdi ki, ağırlıklarının sadece yüzde 5-10'unu kaybeden kadınların bile, yumurtlama seviyelerinde ciddi artış görülüyor. Bu yüzden, doğurganlık diyetinde, obez kadınların kilolarının ortalama yüzde 7.5'unu kaybetmeleri öneriliyor."



"Kadınlar gebelik öncesi ideal kilolarına ulaşmalıdır"

Gebe kalmak isteyen kadınların, gebelik öncesinde diyetisyen yardımı alarak sağlıklı bir beslenme programı ile ideal kilolarına ulaşması gerektiğini kaydeden Doç. Dr. Çoksüer, şunları kaydetti:




“Diyetisyen kontrolünde kişinin genel sağlık durumu değerlendirilerek, vücut yağ ölçümleri yapılmalı ve yaşam tarzına uygun bir beslenme programı oluşturulmalıdır. IVF'e gitmeyi planlayan 110 çift, Southampton Biomedical Research Centre tarafından çalışmasında prekonsepsiyonel diyet, tedaviden 6 hafta önce, destekleri aldı. Öncü bir çalışmada araştırmacılar tedaviden 6 hafta önce diyetin, sperm kalitesi ve yumurta hücrelerini ve bunların sonucunda embriyo ve gebeliğin oluşması için önemli olduğu vurgulanmıştır. Doğru uygulandığında Akdeniz diyeti, D vitamini ve Omega 3 balık yağından zengin olduğu için kilo kontrolü, tüp bebek baş

#gebelik
#Gebelik şansını artıran diyet
#Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı
9 yıl önce