|

Hamilelikte değişen kadınlar

Gebelik dönemi boyunca vücutta meydana gelen bazı değişiklikler anne adaylarını rahatsız ediyor.Dermatoloji Uzmanı Dr. Fulya Tezel, annelerin yaşadıkları hormonal ve metabolik değişikliklerin gebelerin çoğunda görüldüğünü söyledi. Neler yapılması gerektiğini anlatan Dr.Tezel, çatlak ve varis gibi problemler için aile öyküsüne bakmak gerektiğini ifade etti.

Yeni Şafak
10:26 - 7/01/2016 Perşembe
Güncelleme: 10:47 - 7/01/2016 Perşembe
IHA

Gebelik süresi boyunca annenin bedeninde fizyolojik, yani tamamen gebelikte vücutta meydana gelen bazı metabolik, hormonal değişiklikler olabileceğini belirten Dr.Tezel,“Doğum sonrasında eski haline dönen veya patolojik olarak kabul ettiğimiz değişikler olabilmektedir. Bu tarz değişiklikler genellikle gebede yoğun endişeye sebep olmakta ve gebelik sonrasında tamamen eski haline dönüp dönmeyeceği merak edilmektedir" dedi.



Gebelik çatlaklarının sıklıkla karşılaşılan ve gebelerde ciddi kozmetik rahatsızlığa neden olan bir değişiklik olduğunu kaydeden Dr. Tezel, “Deri altındaki dokuda meydana gelen yapısal değişiklikler sonucu oluşmaktadır. Bu tarz değişiklikler gebelerin yüzde 50-90'ında görülmektedir. Özellikle gebeliğin 2. trimestrı, yani 6.-7. aylarında ortaya çıkmaktadır. Bu çatlaklar pembe mor renkli ve deriden hafif çökük iken doğum sonrası soluk renk almaktadır. Gebeler özellikle çatlakların yeni başladığı sürede hafif bir kaşıntı hissedebilir. Gebelik planı olan kişilerin en çok merak ettiği konu kimlerin çatlak oluşumuna aday olduğudur. Açıkçası henüz bu doğum çatlaklarının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat gebelikte çok kilo alan ve çocuk doğum kilosu fazla olan annelerde daha sık çatlak olduğu gösterilmiştir. Genellikle eğilimli anne adaylarında ilk gebelikte çatlaklar oluşmaktadır. Fakat halk arasında bilindiği gibi ilk gebeliğinde hiç çatlağı olmayan annelerin diğer gebeliklerinde çatlakları olmayacağı doğru değildir. Özellikle anne adayları için iyi bir ipucu kendi annelerinin gebeliklerinde çatlak oluşup oluşmadığıdır. Çünkü ailede çatlak öyküsü olanlar riskli hastalardır. Birçok çalışmada çatlağı olan annelerin gebelik yaşı da daha düşük bulunmuştur" diye konuştu.



Sigaranın bebeğe ve anneye birçok zararlı etkisi var


Özellikle gebelik boyunca çatlak önleyici krem ve yağ kullanılmasının çatlak oluşumunu ciddi düzeylerde azalttığını belirten Dr. Tezel, şöyle konuştu:“Bebeğe ve anneye birçok zararlı etkisi olduğu gösterilmiş sigaranın bir yan etkisi de çatlakları arttırmaktır. Anne adaylarının sigara içilen ortamlardan uzak durması gerekmektedir. Toplumumuzda sıkça görülen kontrolsüz kilo alımından kaçınıp doktor kontrolünde gerekli miktarda kalori alımına dikkat etmeliyiz. Böylece hem sağlıklı bir gebelik geçirip hem de çatlak oluşumunu önlemiş oluruz. Özellikle aktif dönemde çatlakların rengi henüz pembeyken başlanmalıdır. A vitamini türevi kremler, bazı peelingler, çeşitli lazer sistemleri ile çatlaklarda düzeltme yapılması mümkündür. Çatlakların cerrahi olarak alınması kabul edilebilen bir yöntem değildir. Varisler, gebelerin üçte birinde görülen bir problemdir. Özellikle büyümüş damarlara baskı yapılması ve hormonal değişiklikler nedeniyle ortaya çıkar. Doğum sonrasında bu büyümüş damarların büyük kısmında gerileme olmaktadır. Varisler genellikle aile hikayesi olan, meslek gereği uzun süre ayakta kalan anne adaylarında görülmektedir."



Varis,tırnak kırılması,sivilce hamilelikte yaşanan problemlerden


Varis oluşumunu önlemek için uzun süre hareketsiz kalmaktan kaçınılması gerektiğini kaydeden Dr. Tezel, “Günlük yürüyüş ve özellikle ayak kaslarını çalıştırdığı için yüzme gibi bir spor aktivitesini hayatımıza bu dönemde sokabiliriz. Uzun vadeli ayakta durmakta varisleri arttıracağı için uzun vadeli ayakta durmaktan kaçınmalıyız. Hamam, sauna, sıcak suyla banyo yapmak varislerin ilerlemesini hızlandıracağı için gebelik döneminde bu tarz hobilerimizi ertelemekte fayda var. Doğum sonrasında varisleri kalan gebelerin de korkmasına hiç gerek yok. Doğum sonrası kalan damarların tedavisi için damarların büyüklüğüne göre lazer ya da skleroterapi tedavisi uygulanabilir. Gebe kadınlarda tırnaklar kolay kırılır hale gelebilir. Tırnaklarının uzama hızı da normale göre artmıştır. Bu dönemde tırnak balsamlarıyla tırnakları nemlendirmek faydalı olacaktır. Gebelerin yüzde 80'inde 6. aydan sonra ayak bilekleri ve ayak sırtında toplar damarlara baskı yapılması sonucu oluşmaktadır. Bunu engellemek için birkaç ipucu verecek olursak; tuzlu gıda fazla tüketmeyin. Akşamları eve gelince ayakları uzatıp televizyon ya da kitap keyfinizi devam ettirin. Sıcak ortamlardan uzak durun. Gebelerde yağ bezlerinin çalışması arttığı için sivilcelenme ya da mevcut sivilcelerde artış görülebilir. Bu durumda doktor kontrolü olmadan herhangi bir ilaç ya da krem kullanılması kesinlikle uygun değildir. Yüzünüzü sabah akşam gebeler için üretilmiş organik temizleme jelleriyle temizleyin. Ve asla yüzünüzdeki özellikle bu dönem lekelenmeye yatkınlığınız olduğu için sivilce ve siyah noktalarla oynama, sıkma yapmayın" şeklinde konuştu.



#hamile
#gebe
#dermatoloji
#varis
8 yıl önce