|

Her sabah bir yumurta tüketmenin faydaları

Çok önemli bir protein kaynağı olan yumurta, biyolojik değeri yüksek bir besin olduğu için tamamına yakını vücut tarafından kullanılıyor. İşte her gün bir yumurta yemenin vücudumuza faydaları.

Yeni Şafak
09:59 - 15/10/2018 Pazartesi
Güncelleme: 10:18 - 15/10/2018 Pazartesi
Diğer
Yumurta çocuklarda büyüme-gelişme, bağışıklık sitemi ve yara iyileşmelerinde etkili oluyor.
Yumurta çocuklarda büyüme-gelişme, bağışıklık sitemi ve yara iyileşmelerinde etkili oluyor.

Yumurta biyolojik değeri yüksek bir besin olduğunu ve tamamına yakının vücut tarafından kullanıldığı için örnek protein kaynağı olarak gösteriliyor. Bir yumurtada yaklaşık 6 gram protein, 6 gram yağ ve az miktarda karbonhidrat bulunuyor.

Her yaş grubu tüketmeli

İçerdiği demir, A vitamini ve bazı B vitaminleri ile besleyici bir gıdadır. Yumurta her yaş grubunda özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocukların beslenmesinde yer almalıdır.

Kolesterolü çıkarmaz

Yumurta sarısında yoğunlaşan bu yağların yüzde 33'ü doymuş, yüzde 16'sı çoklu doymamış ve kalanı tekli doymamış yağ asitlerinden oluşur. Kolesterol içermesine rağmen doymamış yağ asitleri yüksek ve lesitin içerdiği için yumurta sarısının kolesterol yükseltici etkisi yağlı et ve süt ürünlerine nazaran düşüktür.

Kan yapar

Yumurta; kahvaltıda haşlanmış, rafadan, omlet gibi tariflerle; akşam yemeklerinde ise soslarda, köftelerde ve bazı çorbalarda kullanılarak tüketilebilir. Sıklıkla tüketilmesi önerilen yumurtada bolca bulunan folat ve B12 vitaminleri; kan yapımında, bilişsel fonksiyonlarda etkili oluyor. Eksikliğinde ise kalp-damar hastalıkları riskini artırıyor.

Yaraları iyileştirir

Yumurtada bulunan çinkonun çocuklar üzerine etkisi büyüktür. Özellikle büyüme-gelişme, bağışıklık sitemi ve yara iyileşmelerinde yumurta oldukça önemli.

#Yumurta
#Çocuk
#Protein
6 yıl önce