|

Kıbrıs Zafere Doğru dizisinde izleyiciyi öfkeden deliye döndüren Cengiz Topel sahnesİ

TRT 1 ekranlarında yayınlanan Kıbrıs Zafere Doğru dizisinin son bölümünde, Kahraman Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel'e Rum askerlerinin nasıl işkenceler ettiği tabutu başında anlatıldı. Türkiye'nin ilk hava harp şehidi Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel'in işkence sırasında gözünün oyulduğu, pazılarının matkapla delindiği, kafasına beton çivisi çakıldığı, sol ayağının kırıldığı, boğazının göbeğine kadar yarılıp iç organlarının çıkarıldığının anlatıldığı sahne izleyiciyi öfkeden deliye döndürdü.

00:26 - 13/11/2021 السبت
Güncelleme: 00:32 - 13/11/2021 السبت
Yeni Şafak
​Kıbrıs Zafere Doğru dizisinde izleyiciyi öfkeden deliye döndüren Cengiz Topel sahnesi​
​Kıbrıs Zafere Doğru dizisinde izleyiciyi öfkeden deliye döndüren Cengiz Topel sahnesi​

Her cuma TRT 1 ekranlarında yayınlanan Kıbrıs Zafere Doğru dizisinin bu haftaki bölümünde Türkiye'nin ilk hava harp şehidi Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel'in Rumlar tarafından nasıl işkence edilerek öldürüldüğü anlatıldı.

"Haysiyetsiz yaşamaktansa, kahramanca öl. Bize böyle öğretildi" diyerek ruhunu teslim eden Topel'in tabutunun başında konuşan doktor,
"İşkence sırasında gözünü oymuşlar, pazılarını matkapla delmişler, kafasına beton çivisi çakmışlar, sol ayağını kırmışlar, boğazını göbeğine kadar açıp bazı iç organlarını çalmışlar. Sonra da bir çuval gibi dikmişler. Ben bunları anlatırken bir tabip olarak fena oluyorum. İnsanlığımdan utanıyorum"
ifadelerini kullandı.

Topel'e yapılan bu korkunç işkencenin anlatıldığı yürek dağlayan sahne, izleyiciyi öfkeden deliye döndürdü.


CENGİZ TOPEL KİMDİR?

Cengiz Topel (2 Eylül 1934, İzmit - 8 Ağustos 1964, Kıbrıs), Türk pilot yüzbaşı. 1964'te Türk Hava Kuvvetlerinin Kıbrıs'ta gerçekleştirdiği uyarı uçuşunda, uçağı Rum uçaksavarlar tarafından vurulunca paraşütle atladı ve esir düştü. Rumlar tarafından işkenceye maruz kaldı ve hayatını kaybetti. Topel'in naaşı Türk yetkililerin ısrarlı talebi sonunda 12 Ağustos 1964'te Rumlar tarafından iade edildi.Türk Hava Kuvvetlerinin Kıbrıs'taki ilk pilot kaybıdır

Trabzonlu (Çaykara) Tekel tütün eksperi Hakkı Bey'in oğludur. Babasının görevli olduğu İzmit'te 2 Eylül 1934 tarihinde doğdu. Annesi Mebuse Hanım'dır. Ailede dört kardeşin üçüncüsüdür.

İlkokula Bandırma II. İlkokulu'nda başladı, babasının Gönen'e tayini ile Ömer Seyfettin İlkokulu'nda öğrenimine devam etti. Babasını kaybettikten sonra ailesi Kadıköy, İstanbul'a yerleşti. Kadıköy Yeldeğirmeni Okulu'nda ilk ve orta öğrenimini tamamladı. Lise öğrenimine, Haydarpaşa Lisesi'nde başlayıp Kuleli Askeri Lisesi'ne devam ederek 1953 yılında bitirdi. 1955 yılında Kara Harp Okulu'nu bitirip asteğmen olarak ordu saflarına katıldı.

Küçük yaşlardan beri havacılığa olan merakı sonucu hava sınıfına ayrıldı. Pilotaj eğitimi için Kanada'ya gönderildi. Kanada'daki eğitimini başarıyla tamamlayarak 1957 yılında yurda dönüp Merzifon 5. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda göreve başladı. 1961 yılında Eskişehir 1. Hava Ana Jet Üssü'ne atandı. 1963 yılında yüzbaşılığa terfi etti.


#TRT1
#Kıbrıs Zafere Doğru
#Cengiz Topel
#Şehit
٪d سنوات قبل