|

Kombu çayı nedir, faydaları nelerdir?

Doğu Asya’da çok meşhur olan Kombu çayı, şekerle birlikte çayın içinde bekletilen mantar zamanla üreyerek elde edilen bir çaydır. İşte, bakteri ve mayalardan oluşan fermente edilmiş bir çay olan Kombu çayının faydaları, nasıl hazırlandığı ve nasıl içildiğine dair tüm detaylar...

Yeni Şafak
16:11 - 3/04/2018 Salı
Güncelleme: 16:54 - 3/04/2018 Salı
Diğer
Her gün sabah kahvaltıdan önce aç karına içilen Kombu çayı kansere karşı koruyor, kemik ağrılarına iyi geliyor.
Her gün sabah kahvaltıdan önce aç karına içilen Kombu çayı kansere karşı koruyor, kemik ağrılarına iyi geliyor.

Kombu çayı kombucha denilen mantardan elde edilen bir çaydır. Bakteri ve mayalardan oluşan fermente edilmiş bir çay olan Kombu çayının içeriği Kombucha denilen çay mantarından oluşur. Çayın en önemli içeriğini oluşturan bu mantara "Kombucha" adı verilir. Yıllar önce Doğu Asya’da yapılmaya başlanan çaydır. Çay, mantarın çayın içinde üremesi ile oluşur.


Kombucha mantarının özellikleri


Mantar jelatin şeklinde bir zara sahiptir. Düz bir şekli vardır. Mantar şekerli çayın içinde üreyerek zamanla çayın yüzeyine yayılır. Bakteri ve mayalardan oluşan fermente edilmiş bir çay olan Kombu çayının en önemli içeriğini bu mantar oluşturur. Pamuksu disk görünümüne sahip bu mantar çay ve şekerden oluşan besleyici bir solüsyonun içinde yaşar ve bu sıvı içinde sürekli olarak ürer. Kombu çayının kansere karşı koruma sağlaması, vücut için detoks görevi görmesi, kemik ağrılarına iyi gelmesi kombu çayı faydaları arasındadır.


Kombu çayı nasıl yapılır?

Çay için malzemeler:

- Kombucha mantarı

- 10 poşet siyah çay yada yeşil çay

- 1,5 su bardağı toz şeker

- 3 litre klorsuz su

Çelik tencereye 3 litre su koyarak kaynatın. Kaynadıktan sonra 1,5 su bardağı şekeri ilave edin. 5 dakika bu şekilde kaynatmaya devam edin. Ocaktan alarak 10 poşet çayı ekleyin. Bu şekilde 15 dakika demlendirin. 15 dakika sonunda çay poşetlerini çıkararak suyun oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Bu arada mantarı yıkayın. Suyu bir cam kaseye alarak mantarın açık renkli kısmı yukarı bakacak şekilde suyun içine koyun. Üstünü tülbent yardımıyla kapatarak 8 gün bekletin. 8 günün sonunda kombucha çayını tüketebilirsiniz.


Kombu çayı nasıl içilir?

Her gün aç karnına sabah bir bardak içilir. Kahvaltıdan yarım saat önce içebilirsiniz.


Kombu çayının faydaları nelerdir?

- Bağırsak sağlığını korur. İçeriğindeki antioksidan maddeler, probiyotikler, amino asitler sayesinde sindirim sistemini rahatlatır. Probiyotik bakteriler açısından zengindir. Aynı zamanda kabızlık ve ishal oluşumunu önler.

- Vücuttaki zararlı bakterileri yok eder. Antibakteriyel özelliği vardır. Asetik asit bakımından zengindir. Enfeksiyona neden olan bakterileri uzaklaştırır.

- Akciğerler için yarar sağlayan bir çaydır. Akciğer hastalıklarına karşı koruma sağlar.

- Kalp sağlığını korur. Kolesterolü düzenleyicidir. Bunun sonucunda kalp hastalıklarına yakalanma riskini düşürür.

- Yeşil çay gibi sağlıklı bir çaydır. Yeşil çay güçlü antioksidan maddeler bulundurur. Düzenli içildiğinde yağ yakımı, zayıflama, kan şekeri kontrolü ve kolesterol dengeleme özelliklerine sahiptir. Aynı zamanda prostat, kolon ve göğüs kanserine yakalanma riskini azaltır. Kombu çayı, yeşil çayın sahip olduğu etkileri gösterir.

- Kansere yakalanma riskini düşürür. Kanserli hücrelerin büyümesini ve yayılmasını engeller. Anti kanser özelliği vardır. Meme kanseri ve birçok kanser türüne karşı koruma sağlar.

- Karaciğeri toksik maddelerden korur. Oksidasif stres ve hasara karşı karaciğeri güçlendirir.

- Diyabete iyi gelir. Kan şekeri seviyelerini düzenler. Şeker hastalığının etkilerini azaltmaya yardım eder.

- Bağışıklık sistemini güçlendirir. İçeriğindeki antioksidan maddeler sayesinde hastalıklara ve iltihaplara karşı koruma sağlar. Bakteri ve virüs oluşumunu engeller. Vücuda enerji verir.

- Kemik ağrılarına iyi gelir. Kemik ve kıkırdakları korur. Artrit gibi kemik rahatsızlıklarının ortaya çıkmasını engeller.

- Mide rahatsızlıklarına karşı koruma sağlar. Gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıklarının ortaya çıkmasını engeller. Mide mukozasını korur.

- Saçları canlandırır. Saçların doğal rengini korur.

- Cildi sıkılaştırır. Cilde canlılık verir. Yaraları iyileştirir.

- Beyin için faydalıdır. B12 vitamini içerir. Bu sayede zihni rahatlatır. Depresyona iyi gelir.


Kombu çayının zararları nelerdir?


Bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara ve mide rahatsızlıklarına sebep olabilir.

Kanser rahatsızlığı olan kişiler çayı içmeden önce mutlaka doktorlarına danışmalıdır.

Mide bulantısı, kusma, sarılık yada baş ağrısı gibi yan etkileri görülebilir.

#Kombu çayı
#Çay
6 yıl önce