|

Uzmanlar uyarıyor: Lyme virüsü çok tehlikeli

Lupus, Alzheimer, epilepsi, kronik yorgunluk, huzursuz bacak sendromu, kalp hastalıkları gibi 365'e yakın hastalığın nedeni olan lyme virüsünün AIDS'ten bile daha tehlikeli olduğu bildirildi.

Yeni Şafak
11:36 - 19/09/2018 Çarşamba
Güncelleme: 11:37 - 19/09/2018 Çarşamba
Diğer
Çağın hastalığı olarak adlandırılan Lyme virüsü, AIDS'ten bile daha tehlike.
Çağın hastalığı olarak adlandırılan Lyme virüsü, AIDS'ten bile daha tehlike.

Lyme virüsünün kene kaynaklı bir hastalıktır. Türkiye'de ciddi bir tehdit unsuru oluşturan Lyme virüsü, AIDS’ten daha fazla tehlikeli.

Prof. Dr. Barbaros Çetin, 365’e yakın hastalığın nedeni olan Lyme virüsünün anne sütü, gözyaşı, sivrisinek ve kan emici hayvan ısırığının yanı sıra organ nakli ve cinsel yolla da bulaşabildiğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) aldığı karar çerçevesinde ‘Acil Eylem Planı’ hazırlanması gerektiğini söyleyen Çetin, “Türkiye de acilen Lyme ile ilgili bir eylem planı hazırlamalı. Bu hastalık dünyanın karşılaştığı yeni bir salgın. Lyme hastalığı ekonomik açıdan da ülkeleri vuruyor. Çünkü hastalık 365 hastalığı taklit ediyor” dedi.

Kan testi ile hastalığın tespit edilebildiğini aktaran Çetin, “Wester blot testi şu an için en kullanışlı test. Bu test bütün dünyada şu an sorun. Test daha da geliştirilmeli. Bakteriye karşı aşı da yok. Türkiye’de İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerde özel labarotuvarlarda birkaç merkezde yapılıyor. Hastalık ile ilgili farkındalılık artmalı, üniversitelerde kürsüler kurulmalı. Çok geç kaldık” uyarısında bulundu.


Lyme hastalığı nedir?

Lyme hastalığı, ‘Spirochete’ adı verilen bir bakterinin neden olduğu kene kaynaklı bir hastalıktır. Lyme hastalığı, etkilenen bir kişiden diğerine bulaşıcı değildir. Lyme hastalığı deride, eklemlerde, kalpte ve sinir sisteminde anormalliklere neden olabilir.

Hastalığın 3 evresi vardır. Bunlar, hastalık henüz vücuda yayılmamıştır, hastalık vücuda yayılmaya başlamıştır ve hastalık tüm vücuda yayılmıştır.

Lyme hastalığının 1. evresinin belirtileri bakteriyi kaptıktan günler ya da haftalar sonra görülür. Bu belirtiler nezlenin belirtilerine çok benzer ve üşümeli titreme, ateş, genel bir halsizlik, baş ağrısı, eklemlerde ağrı, kas ağrısı, sertleşmiş boyun olarak kendini gösterir.

Belirtiler gidip gelebilir fakat hastalığa müdahale edilmezse beyne, kalbe ve eklemlere yayılabilir.

#Lyme hastalığı
#Lyme virüsü
#AIDS
#Kene
5 yıl önce
default-profile-img