|

Önce kız kardeşi sonra ağabeyi hayata bağladı

Antalya'da böbrek yetmezliği hastalığı olan 59 yaşındaki Yusuf Ünal'a 29 yıl önce kardeşi Huriye Tüfekçi'nin böbreği nakledildi. Ancak yıllar sonra böbreğin işlevini yitirmesi sonucu Ünal'a bu kez de ağabeyi Ahmet Ünal'ın böbreği nakledildi.

Yeni Şafak
13:58 - 11/11/2018 Pazar
Güncelleme: 14:22 - 11/11/2018 Pazar
DHA
Önce kız kardeşinden sonra da ağabeyinden nakledilen böbrekle hayata tutundu.
Önce kız kardeşinden sonra da ağabeyinden nakledilen böbrekle hayata tutundu.

Antalya'nın Kaş ilçesinde Yusuf Ünal (59), 29 yıl önce kardeşi Huriye Tüfekçi'den (47) nakledilen böbreğin işlevini yitirmesi sonrası bu kez ağabeyi Ahmet Ünal'ın (61) bağışladığı böbrekle yaşama tutundu.

Kaş'a bağlı Kalkan Mahallesi'nde oturan Yusuf Ünal'a, 30 yaşındayken böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Yapılan tedaviler sonuç vermeyince Ünal'ın diyalize girmesine karar verildi. Huriye Tüfekçi bunun üzerine ağabeyine böbreğini bağışlama kararı verdi. Böbrek nakli için uyulması gereken kriterlerin 6'da 6'sı uygun çıkınca Huriye Tüfekçi'nin böbreğinin nakledilmesine karar verildi. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan operasyonla Huriye Tüfekçi'den alınan böbrek, ağabeyine nakledildi.

Ağabeyi böbreğini verdi

Kız kardeşi sayesinde sağlıklı bir hayat sürdüren Yusuf Ünal, şubat ayında nakil böbreğin atması üzerine yeniden hemodiyaliz tedavisi gündeme geldi. Bu kez de ağabeyi Ahmet Ünal, kardeşine verici olma istedi. Yapılan kontrollerde nakil için sorun görülmeyince Ahmet Ünal'ın bir böbreği 7 ay önce Yusuf Ünal'a nakledildi.

Tüm insanlar organını bağışlasın

Kardeşine kız kardeşinden nakledilen böbreğin görevini tamamladığını, yeniden diyaliz tedavisine dönmesini kabullenemediğini söyleyen Ahmet Ünal, organ nakli konusunda halkın bilinçlenmesi için bu konuda başta din görevlileri olmak üzere herkese büyük görev düştüğünü belirterek, tüm insanları organ bağışı yapmaya davet etti.

Organ bağışı konusunda halkın daha bilinçli ve fedakar olmasını isteyen Ahmet Ünal, "Kardeşim yeniden diyalize bağlanacağını bildirince kendisine 'Yanındayım' dedim. Allah'a şükürler olsun ki iyi sonuçlar aldık. Doktorumuz da bizi sevindirdi. Herkes elinden geldiğince nakil bekleyen hasta arkadaşlara yardımcı olsun" dedi.


Hiç tereddüt etmeden böbreğini verdi

Nakilden sonra sağlık durumunun iyi olduğunu aktaran Yusuf Ünal ise, "Hastalığım 29 yıl önce başladı, her 3 ayda bir devamlı Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne kontrole gidiyordum. 9 ay önce acilen diyalize alınmamı söylediler. Tabi ben de bunu kardeşime söyledim. Kardeşim 'Sakın diyalize girme, ben hemen gelip böbreğimi vereceğim' dedi. Hemen Antalya'ya geldi, doku testleri uygun çıktı. 17 Mayıs 2018'de kardeşimden alınan böbrek nakledildi. Allah razı olsun, hiç tereddüt etmeden böbreğini verdi" diye konuştu.

Böbrek yetmezliğinin en iyi tedavisi organ nakli

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi Koordinasyon Birim Sorumlusu Öğr. Gör. Nilgün Bilal, böbrek yetmezliği hastalığının en iyi tedavisinin organ nakli olduğunu belirterek, "Hastamız kronik böbrek yetmezliği yaşayan hastaların en iyi tedavisinin organ nakli olduğunun gayet güzel bir örneği. Bu vesileyle halkımızı organ bağışına çağırıyorum. Yakınları böbrek yetmezliği yaşayanların yakınlarını da böbrek vermeye davet ediyorum. Çünkü hayat paylaşmaktır" dedi.

#Antalya
#Böbrek nakli
#Böbrek yetmezliği
#Böbrek
5 yıl önce