Ruhsal çöküntüye bir de bu eklendi: Kemik erimesi ve kas ağrıları arttı

11:30, 06/05/2020, Çarşamba
Yeni Şafak
Ruhsal çöküntüye bir de bu eklendi: Kemik erimesi ve kas ağrıları arttı
Uzmanlar sokağa çıkma kısıtlaması bulunan 65 yaş üstü kişilerin bu durumdan fiziksel, ruhsal olarak olumsuz etkilendiğini söylüyor.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında 21 Mart'tan bu yana sokağa çıkamayan 65 yaş üstü vatandaşlar, normalleşme takvimine göre sokağa çıkma sınırlandırması olan günlerinin birinde ve 4 saat süreyle dışarı çıkabilecek. Hareketsiz kalan bu insanlar bu süreçte ne yapmalı?

Koronavirüs (Covid-19) pandemisine karşı alınan tedbirler kapsamında 21 Mart'tan bu yana 65 yaş üstü vatandaşlar sokağa çıkamıyordu. Açıklanan normalleşme takviminde 65 yaş üstü gruba, ilk etapta, sokağa çıkma sınırlandırması günlerinin birinde ve 4 saat süreyle, yürüme mesafesiyle tahditli olarak dışarı çıkabilme imkanı getirildi. Uzmanlarda kişilerinin bu durumdan fiziksel, ruhsal olarak olumsuz etkilendiğini söylüyor. Aynı zamanda 65 yaş üstü kişilerde yaşa da bağlı olarak hareketsizlikten dolayı kemik erimesi ve kas kaybı riski yüksek. Peki, kişiler bu süreçte ne yapmalı?


Eklem ağrıları riski artıyor

65 yaş üstü bireylerin bu süreçten olumsuz etkilenmemesi için basit ama çok etkili egzersizlerin olduğunu dile getiren Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nurten Küçükçakır, “Hareketsizliğe bağlı kas iskelet sistemimizde sorunlar ortaya çıkabilir. Bu duruma bağlı olarak kemik erimesi, kas kaybı ve eklem ağrıları riski artıyor. Bütün bunları engellemek ise oldukça kolay. İlk olarak önerebileceğim sürekli aynı pozisyonda kalmamaları çok önemli. Özellikle 65 yaş bireylere ev içinde kısa yürüyüşler öneriyoruz” ifadelerini kullandıktan sonra yapılması gereken hareketleri anlattı:


https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/05/06/11/19/resized_d9f1c-521b42aeyatispozisyonu_132351143.jpg

"Kişi yatağın üzerinde sırt üzeri uzanırken dizin ve baldırın altında bir yastık bulunuyor. Yani topuklarımız ile yatak arasında bir mesafe oluşturmuş oluyoruz. Bu pozisyonda ayak bileği ve parmaklarımızı vücudumuza doğru çekiyoruz 3’e kadar sayıp tekrar aşağıya doğru uzatıyoruz. Bu hareketi iki ayağımızın içinde belirli tekrarlar ile yapıyoruz. Bu egzersizdeki en önemli amacımız hem kasları çalıştırıyoruz hem de bir kas pompası olan baldır kaslarımızı da aktif kullanarak dolaşımın olumlu etkilenmesini sağlıyoruz.


https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/05/06/11/20/resized_11970-35ea8fe81.jpg

Ayak bileği hareketlerimiz bittikten sonra yastığımızı dizimizin altına çekiyoruz. Dizimizi yastığa doğru itiyoruz. 4’e kadar sayıp tekrar dizimizi rahatlatıyoruz. Buradaki hedefimiz ise diz çevresini güçlendirmek, kanın yukarı şekilde pompalanmasını sağlamak.

4. hareketimizde ise gene sırt üstü yatış pozisyonundayız yastığı kaldırıp bir dizimizi kırıyoruz sonrasında ise diğer ayağımızı düz bir şekilde yukarı doğru kaldırıyoruz. Burada ise tüm bacak kaslarımızı çalıştırmış oluyoruz.


https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/05/06/11/20/resized_ec4c5-515f0e4e4.jpg

Omurga sağlığı için önemli

Diğer harekette ise oturur pozisyona geçiyoruz. Sol el ile başın sağ tarafından tutunuz. Başınızı sola doğru eğip, 3’e kadar sayıp tekrar rahat konuma getiriyoruz. Bu hareketi iki yön için yaparken öne ve arkaya doğru da yapıyoruz.


https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/05/06/11/21/resized_32d25-c3dd65a05.jpg

Yine aynı oturur pozisyonda öne ve arkaya doğru omuzlarımızı hareket ettiriyoruz. Bu da gene omurga sağlığı için büyük önem taşırken omurları çevreleyen kasların kuvvetlenmesini sağlarken, omuz kaslarının güçlenmesini ve gevşemesini sağlıyor.

Öne doğru eğiliyoruz parmaklarımız ayaklarımıza değecek şekilde. Tekrar kollarımızla birlikte geriye doğru ne kadar esnetebiliyorsak kendimizi esnetiyoruz unutmayın. Bu hareketi yavaş yavaş yapmak büyük önem taşıyor. Yaşa bağlı olarak omurgada kireçlenme gibi birtakım sorun olabilir. Bu egzersiz sayesinde omurga kaslarımızı hem gevşetmiş hem de güçlendirmiş oluyoruz.


https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/05/06/11/22/resized_7b38c-228c870a7.jpg

Yine oturur pozisyonda yapacağımız bir egzersimiz daha var. Bu hareket özellikle diz kaslarımızı güçlendirilmesinde önemli bir rol oynuyor. Dizimizi yukarıya doğru ayak bileğimizin vücudumuza bakacak şekilde kaldırıyoruz 3’e kadar sayıp indiriyoruz. Yine bu hareketi de 3’er tekrar halinde yapabiliriz.

  • Oturma kalkma egzersizi ise oturduğumuz yerden ayağa kalkıyor 3’e kadar sayıp geri oturuyoruz. 3’er defa tekrar ile başlayıp günde 10 defaya çıkabiliriz. Bu egzersizler vücut kaslarını güçlendirme, kemik erimesine karşı önlem alma ve gelişebilecek eklem ağrılarını önlemek amaçlı uygulayabiliriz. Unutmayın düşük tekrar sayıları ile başlayacağız"
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026