|

Şarbon hastalığı nedir, nasıl bulaşır?

Şarbon otobur hayvanlarda özellikle sığır, koyun ve beygirlerde ani olarak ortaya çıkan ve insanlara da geçebilen bir hastalıktır. İnsanlara doğrudan hayvanlarla temastan veya hayvan ürünlerinden geçer. İşte şarbon hastalığıyla ilgili önemli bilgiler...

Yeni Şafak
12:50 - 3/09/2018 Pazartesi
Güncelleme: 15:30 - 3/09/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Şarbonlu et 63 derecenin üzerinde pişirildiğinde bakteri yok olur.
Şarbonlu et 63 derecenin üzerinde pişirildiğinde bakteri yok olur.

İstanbul Silivri'de şarbon hastalığının görülmesi üzerine tedirgin olan vatandaşlar şarbon hastalığını merak ediyor. Şarbon insanlara doğrudan hayvanlarla temastan veya hayvan ürünlerinden geçebilen bir hastalıktır. İşte şarbon hastalığı hakkında önemli detaylar...

Şarbon hastalığı nedir?

Şarbon hayvancılıkla uğraşan herkes tarafından bilinen bir hayvan hastalığıdır. Şarbon, antraks veya anthrax; Etken Gram pozitif bir basil olan (çomak) Bacillus anthracis adlı bakteridir. Otobur hayvanlarda özellikle sığır, koyun ve beygirlerde ani olarak ortaya çıkan ve insanlara da geçebilen bir hastalıktır. İnsanlara doğrudan hayvanlarla temastan veya hayvan ürünlerinden geçer.

Şarbon hastalığının belirtileri

Mikroorganizma insanlara deriden girerse kara çıban denilen karakteristik bölgesel bir çıbanla ödem; kan dolaşımına karışması ile de sepsis (kan zehirlenmesi) ve iç organ lezyonları meydana gelir. Mikroplu etlerin iyi pişirilmeden yenilmesi, ağır bağırsak hastalıkları yapar. Hayvanlarda ise vücut sıcaklığı yükselir, dalak şişer, kan, katran gibi koyu renk alır ve pıhtılaşmaz.

Şarbondan korunma yöntemleri

Şarbondan korunmak için öncelikle hastalığın ortadan kaldırılması gerekir. Şarbonlu hayvanlarla doğrudan temas kesilmelidir. Hastalık bulaşan hayvanlar öldürülerek cesetleri yakılır veya derin kireçli çukurlara gömülür. Çünkü yüzeyde olursa şarbon sporları, solucan ve böceklerle toprak yüzeyine taşınabilirler. Hayvan sürüleri de, şarbon sporları bulaşık olan otlaklardan uzaklaştırılmalı, buradaki otlar yakılmalıdır. Aynı şekilde bulaşık ahır artıkları ve gübreler de yakılmalıdır.

Şarbon nasıl bulaşır?

Şarbonun doğrudan tüketiciye bulaşması zor. Hastalıklı hayvanın etiyle ya da yağla çok küçük bir ihtimal bulaşabilir. Ancak şayet bakteri bulaşmış et alınsa bile, etler pişirilirken, 63 derecenin üstünde bakteri yok olur.


#Şarbon
#Hayvan
#Et
6 yıl önce