|

Tüp bebeğim sağlıklı mı?

Çocuksuzluk sosyal bir problem. İki kişiyi belki de daha fazla kişiyi ilgilendiren tek hastalık. Dünya Sağlık Örgütü de 21. yy’ın en önemli sağlık sorunlarından 3.'sünün  kanser ve kalp damar hastalıklarından sonra infertilite yani çocuksuzluk olduğunu açıkladı. Hal böyleyken ve tüp bebek tedavisine talep artmışken kafaları "bebeğim sağlıklı doğacak mı?" sorusu da meşgul edebiliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/08/2015 Salı
Güncelleme: 22:26 - 17/08/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Etraftaki herkesin çocuğu oluyor. Ama bir tek benim çocuğum olmuyor durumu ile karşı karşıya kalanlar soluğu tüp bebek merkezlerinde alıyorlar. Görüyorlar ki; kendileri gibi o kadar çok sayıda çift var ki tedavi olmaya gelen... Tabii tüp bebek tedavisi neticesinde hamilelik gelişse bile "çocuğum sağlıklı doğacak mı?" diye endişe de edilebiliyor. İşte bu endişelerin önüne daha tüp bebek yöntemi ile hamile kalmadan geçilebilmesi artık büyük ölçüde mümkün. Bebek doğmadan embriyonun genetik yapısı taranarak genetik açıdan sağlıklı bir bebek dünyaya getirme ihtimali artık çok yüksek. Bu tarama ile ilgili Üreme ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Hakan Özörnek bilgiler veriyor.



Sağlıklı embriyo bulunabiliyor


Op. Dr. Hakan Özörnek, embriyodan parça alınarak, genetik incelemenin yapıldığını söylüyor ve devam ediyor: "30 yaşından itibaren hastanın her 10 embriyosundan üçü sağlıksızken, 40 yaşında ise her üç embriyodan ikisi kusurlu. Embriyonun sağlıklı olup olmadığı şekle ve gelişmeye bakılarak maalesef anlaşılmıyor. İşte bu test/tarama genetik açıdan sağlıklı embriyoyu bulabilmek için her embriyoya yapılabiliyor."



Kimlere önerilir?


*Gebe kalamayan tüp bebek hastalarına.


*Normal yollardan hamile kalan ama tekrarlayan düşük yapan kadınlara (bunun nedeni anlaşılmadığı için nedene yönelik tedavi de yapılamıyor)


*İleri yaştaki anne adaylarına. (Çünkü yaş ilerledikçe genetik risk artıyor.)



DAHA UCUZ VE HIZLI


Söz konusu genetik tarama testinin gebelik şansını yüzde 65 artırdığına dikkat çeken Op. Dr. Hakan Özörnek testin anne adayı ve aileye faydalarını da şöyle açıklıyor:


*Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarını azaltan test gebelikteki düşük riskini de yarı yarıya indiriyor.


*Yeni genetik tarama testinin bu önemli özelliklerinin yanı sıra en önemli iki avantajı da; 4 saatte sonuç vermesi ve eski tarama yöntemlerinden daha ucuz olması.



Yaşa göre gebelik oranı


*30-35 yaş arası: Yüzde 60


*35-40 arası: Yüzde 45


*40 yaş ve üzeri: Yüzde 17-18



#tüp bebek
#gebelik
#Hakan Özörnek
9 yıl önce