|

İngiltere'de hükümet eleştirilerin hedefinde: Kibrimizle mahvolduk

Kovid-19 salgınında 15 binden fazla kişinin öldüğü İngiltere’de hükümete yönelik eleştiriler artıyor. The Sunday Times gazetesi ülkenin 5 haftayı boşa geçerek felakete yürüdüğünü yazdı. Gazeteye konuşan bir Sağlık Bakanlığı yetkilisi, “Yetersizliğimiz, kibrimiz ve kemer sıkma önlemlerimiz nedeniyle mahvolduk” yorumunu yaptı.

Haber Merkezi
02:00 - 20/04/2020 Pazartesi
Güncelleme: 21:00 - 19/04/2020 Pazar
Yeni Şafak
İngiltere’de Kovid-19 salgını nedeniyle vaka sayısı 11 bin 4217’ye, ölü sayısı ise 15 bin 464’e yükseldi.
İngiltere’de Kovid-19 salgını nedeniyle vaka sayısı 11 bin 4217’ye, ölü sayısı ise 15 bin 464’e yükseldi.

İngiltere’de hükümet, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ülke üzerindeki etkisinin azaltılmasını sağlayacak “bir dizi fırsatı kaçırmak” ve “virüse kayıtsız kalmakla” suçlandı. The Times gazetesinin pazar günleri yayınlanan versiyonu The Sunday Times’ın “İngiltere’nin uykuda felakete yürüdüğü 38 gün” başlıklı haberine göre, ülke “tehlikeye yol açacak şekilde hazırlıksız” olmasına rağmen salgınla mücadelede 5 haftayı boşa geçirdi. Bilgi sızdıran hükümet kaynaklarıyla bilim insanları ve acil durum planlamacıları, acilen stokların yenilenmesi gereken ocak ve şubat sonlarında, hükümette kayıtsızlığın hakim olduğunu söyledi. İsmi verilmeyen üst düzey Sağlık Bakanlığı yetkilisi, “kibrimiz ve kemer sıkma önlemlerimiz nedeniyle mahvolduk.” değerlendirmesini yaptı. İlk etapta “toplumsal bağışıklık kazanılması amacıyla virüsün kontrollü yayılması” stratejisi izleyen İngiliz hükümeti, ölü sayısının yaklaşık 300 bin olabileceğine yönelik raporlar ve eleştirilerin ardından geri adım atmak zorunda kalmıştı.

SADECE İZLEDİK
  • Yetkili Şubatta tanık olduğu duruma ilişkin, “Test ve kişisel koruyucu ekipman konusunda fırsatı kaçırdık.” dedi. Vuhan’da olanların sadece izlendiğini aktaran yetkili, “Bir salgın, her dönem ulusal risk planlarımızın tepesindeydi. Ama gerçekleştiğinde yavaşça izledik. Almanya olabilirdik ama bunun yerine yetersizliğimiz, kibrimiz ve kemer sıkma önlemlerimiz nedeniyle mahvolduk.” değerlendirmesini yaptı.

KENDİ ARALARINDA ŞAKALAŞTILAR

Hükümetin salgın danışma grubu üyeleri, kendilerini güçsüz hissettiklerini belirtirken, gazeteye konuşan bir kaynak, “Kendi aralarında ‘Umarız salgın bize gelmez’ diye şaka yaparlardı. Çünkü salgında temel gereksinimleri karşılayabilmemiz için tek bir alan yoktu, iyileştirmeyi asla düşünmediler.” ifadelerini kullandı.

JOHNSON
TOPLANTILARA
KATILMADI

Aynı haberde, Başbakan Boris Johnson’ın, bu süreçte Kovid-19’la ilgili yapılan 5 acil durum kabine toplantısına (Cobra) katılma gereği duymadığı iddiasında da bulunuldu. Ülkede en son salgın tatbikatı 2016’da gerçekleştirildi ve tatbikat sonunda yazılan raporda, koruyucu ekipman ve solunum cihazı eksikliğinin giderilmesine yönelik önerinin gereği yapılmadı. Habere ilişkin Başbakanlıktan yapılan açıklamada, herkesin tedavi almasını temin etmek için Ulusal Sağlık Hizmetlerine (NHS) gerek duyduğu tüm desteğin sağlandığı, işletmeler ve çalışanlara güvenceler verildiği belirtildi. Açıklamada, Başbakan Johnson’ın da “bu çok zorlu dönemde” liderlik ederek, salgınla mücadelenin dümeninde yer aldığı kaydedildi.

Türkiye’den yardım köprüsü


  • İngiltere İskan, Topluluklar ve Yerel Yönetimler Bakanı Robert Jenrick de, günlük basın toplantısında, koruyucu ekipman sıkıntısıyla ilgili soru üzerine, Türkiye’den yeni bir sevkiyat beklediklerini söyledi. Bu ürünlere küresel çapta yoğun talep olduğuna dikkati çeken Jenrick, “Türkiye’den yaklaşık 84 tonluk büyük bir kişisel koruyucu ekipman sevkiyatı bekliyoruz. Bunun içinde 400 bin önlük de olacak” dedi. Türkiye, geçen hafta İngiltere’ye 250 bin N95 maske, ameliyat maskesi ve tulum yardımında bulunmuştu. İngiliz yetkililer, bu yardım için Türkiye’ye teşekkür etmişti.
#İngiltere
#Koronavirüs
#Yardım
#Türkiye
4 yıl önce