|

2018 Bursa bayram namazı vakti saat kaçta?

Her güne ayrı bir Ramazan eğlencesinin yaşandığı Bursa’da halk bayram için hazırlıklara başladı. 15 Haziran Cuma günü Ramazan bayramının birinci günü. Peki, 2018 Bursa bayram namazı vakti saat kaçta? Detaylar haberimizde.

Yeni Şafak
10:36 - 12/06/2018 Salı
Güncelleme: 10:37 - 12/06/2018 Salı
Yeni Şafak
Bursa için Ramazan bayramı saati belli oldu.
Bursa için Ramazan bayramı saati belli oldu.
Evliyalar şehri Bursa’da
ayı daha bir anlamlı yaşanıyor. İftar sofralarında buluşan Bursalı vatandaşlar 15 Haziran Cuma gününe denk gelen Ramazan bayramı için geri sayıma başladı. Sabah erken saatlerde camilere gidecek olan halk, bayram namazı saatini merak etmeye başladı.
15 Haziran Cuma günü Ramazan Bayramı vakti saat 06:22

Bayram namazı kaç rekat nasıl kılınır?

  • Önce "Niyet ettim vacip olan bayram namazını kılmaya, uydum hazır olan imama" diye niyet edilerek namaza durulur.
  • Sonra "Sübhaneke" okunur.
  • Sübhaneke’den sonra eller üç defa tekbir getirerek kulaklara kaldırılıp (iftitah tekbirinde oldugu gibi), birinci ve ikincisinde iki yana bırakılır. Üçüncüsünde, göbek altına bağlanır. İmam önce Fatiha, sonra bir sure okur ve beraberce rükuya eğilinir.
  • Rüku ve secdeler yapılarak ayağa (ikinci rekata) kalkılır ve eller bağlanır.
  • İkinci rekatta, imam önce Fatiha ve bir sure okur. Sonra iki el üç defa tekbir getirerek kaldırılır. Üçüncüde de yanlara bırakılır. Dördüncü tekbirde elleri kulaklara kaldırmayıp, rükuya eğilinir.
  • Sonra da secdeler yapılarak oturulur.
  • Oturuşta imam ve cemaat, Ettehiyyatü, Allahümme salli, Allahümme barik ve Rabbena atina, Rabbena firli duasını okuyarak önce sağa, sonra sola selam verip namaz bitirilir.

Bayramda küskünlerin barışması

Bayramların barış ve sevinç günleri olması hasebiyle küsler barışmalıdır. Dinimiz üç günden fazla dargın durmaya cevaz vermez. Peygamberimiz (s.a.s.),

“Bir Müslümanın diğer Müslümana üç günden fazla dargın durması helâl olmaz.” (Buhârî, “Edeb”, 57) buyurmuştur.

Sonuç olarak Müslümanlar bayramları aile fertleri, yakınları, komşuları ve arkadaşları ile neşe ve zevk içerisinde geçirmeli, bayram namaz kılma, kurban kesme, sadaka-i fıtır verme ve eş dost ziyareti gibi görevleri yapmalıdır. Bayram geceleri ibadetle ihya edilmeli, kaza namaz kılınmalı, Kur’an-ı Kerim okumalı, Allah Teâlâ’dan af ve mağfiret istenmeli ve dua edilmelidir.

Ulu Cami

Yıldırım Bayezid tarafından, Niğbolu Zaferi sonrasında 1396 yılında yapımına başlanılan ve 1399 yılında tamamlanan Ulu Cami, günümüzde şehrin merkezi durumundaki Atatürk Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Cami zaman içerisinde istila, deprem, yangın gibi felaketlerden oldukça zarar görmüş ve çeşitli onarımlar geçirmiştir.

Dikdörtgen bir plana sahip olan Ulu Camii aynı zamanda Erken Dönem Osmanlı Mimarisi, çok kubbeli camileri arasında en büyük ve en anıtsalı olma özelliğine de sahiptir. Yirmi kubbe ile örtülü olan caminin orta kısmındaki kubbesinin üstü camlı olup, altında onaltı köşeli büyük mermer bir şadırvan bulunmaktadır.


Bir söylenceye göre Niğbolu Zaferi sonrasında Yıldırım Bayezid şehre 20 cami yapılmasını istemiş ancak Emir Sultan Hazretleri yeni oluşan şehirde 20 caminin fazla olacağı düşüncesiyle, 20 kubbeli bir caminin daha uygun olacağını Yıldırım Bayezid’e bildirmiştir. Hatırı sayılır bir kişi olan Emir Sultan Hazretleri’nin bu fikri, Yıldırım Bayezid tarafından da uygun görüldükten sonra caminin yapımına başlanmıştır.

Caminin doğu, batı ve kuzey cephelerinde olmak üzere üç kapısı bulunmaktadır. İki minaresinden batıda olanı Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılmıştır.


Kündekari tekniği ile Antepli Hacı Mehmed bin Abdülaziz ed-Devvaki tarafından yapılmış olan minber, caminin en özgün ve en güzel eserlerinden biri olup, eşine az rastlanılır bir sanat eseridir. Minberin doğu yakasında güneş sistemi, batı yakasında ise galaksi sistemi yer alırken evrenin kül olarak tasvir edildiği ileri sürülür.

Ayrıca gezegenlerin büyüklük oranları ve yörüngeleri gerçek oranlarla örtüşür. Mihrabı ise, 1571 yılında Mehmed Usta tarafından yaptırılmıştır.

Ulu Cami içinde 19.yy.’ın ikinci yarısında ve 20.yy.’ın başlarında duvarlara yazılmış olduğu tespit edilen 192 adet yazı, hat sanatının özgün örnekleri arasında gösterilmektedir.

#Bursa
#Bayram
#Namaz
#Ramazan
6 yıl önce