|

Android'in en büyük sorunu tarihe karışıyor

Android kullanıcılarının en önemli sorunlarından birisi olan uygulamaların dahili ve harici bellekler arasında taşınamaması sorunu Android M ile birlikte tarihe karışıyor.

Yeni Şafak
15:01 - 1/06/2015 понедельник
Güncelleme: 12:01 - 1/06/2015 понедельник
Diğer

Bildiğimiz gibi piyasada 4GB ve 8GB'lık dahili hafızaya sahip orta seviye çok sayıda Android telefon mevcut. Üstelik iPhone'lar çok daha yüksek bir fiyata satıldıkları ve Windows Phone'lar da oldukça kısıtlı bir kullanıcı kitlesine hitap ettiklerini için tüm bu Android'ler rakipsiz ve alternatifsiz bir noktada bulunuyor. Yani tüketicinin başka bir model satın alma şansı yok.



Android işletim sistemi zaten modelden modele ufak değişiklikler gösterse de ortalama 2,3 GB'lık bir yeri tek başına kaplarken buna bir de firmaların kendi yerleşik uygulamalarını eklediğimizde durum daha da kötüye gidiyor. Daha bizim ekleyeceğimiz müzik dosyalarına, videolara vs. girmedik bile dikkat edersiniz. Haliyle bırakın 8GB'lık modelleri 16GB'lık modellere bile neredeyse yetmiyor.



İşte şimdiye kadar bu duruma verimliliği düşürdüğü, pil tüketimini arttırdığı gibi gerekçelerle dahili bir çare bulmayan Google, Android M ile birlikte hayata geçirdiği ASD (Adoptable Storage Devices) programı dahilinde uygulama verilerinin ve kurulum dosyalarının (.apk) hafıza kartına taşınabilmesinin yolunu açtı. Yalnız yine ufak bir sorun var ki bu desteğin sunulması için uygulama geliştiricilerinin Android uygulama manifestosunda buna müsaade etmesi gerekiyor.



Süreç kabaca şu şekilde işliyor:



Android M ile birlikte artık harici kartlarımız (yani microSD'ler) dahili hafıza gibi davranacak şekilde şifrelenecek ve biçimlendirilecek. Bu şifreleme bizzat telefonun kendisi tarafından yapılacağı için de kartı diğer cihazlara taktığımızda yüklü veriye erişemeyecekler. Bu arada karta taşıdığımız bir uygulama varsa ve o an açıksa biz microSD kartı telefon açıkken çıkaracak olursak o uygulama kendiliğinden kapanacak. Keza yeni bir kart takarsak uygulamaları yeniden taşımamız gerekeceğini de not olarak düşelim.



Keza USB OTG desteğine sahip olan Android M ile birlikte, ASD özelliğini istersek harici USB'lere de uygulayabileceğiz. Tabii bunun da benzer şekilde USB'yi telefona bağlı tuttuğumuz sürece geçerli olacağını söyleyelim. Yani harici belleği çıkarınca uygulama da otomatik kapanacak.



Son olarak da Android M ile birlikte yapılan tüm yenilikleri detaylı biçimde öğrenmek isteyen okurlarımızı aşağıya alalım:




#android
#microsd
#google
#android m
#hafıza kartı
9 лет назад