|

Audi’de emisyon skandalı

Volkswagen grubunun sahibi olduğu Alman otomobil markası Audi'nin genel merkezinde ve tesislerinde Alman savcılar tarafından arama yapıldı. Volkswagen’in yaşadığı emisyon sorunundan sonra, kendisine bağlı Audi’ye de dizel araçlarında emisyon manipülasyonu yaptığı iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

Yeni Şafak
10:45 - 16/03/2017 الخميس
Güncelleme: 15:10 - 16/03/2017 الخميس
Yeni Şafak
2016 yılında Türkiye'de 22.005 adet Audi satışı yapıldı.
2016 yılında Türkiye'de 22.005 adet Audi satışı yapıldı.

2016 yılının bilançosunun tanıtılmasına saatler kala, Audi büyük bir baskınla sarsıldı. Bilanço toplantısı öncesi şirket sözcüsü, Audi'nin Almanya'daki tesislerinde savcılık tarafından arama yapıldığını duyurdu.



Alman Süddeutsche Zeitung gazetesinin haberine göre, başlatılan soruşturma çerçevesinde savcılık yetkililerinin polisin desteğiyle Audi şubelerinde ve hatta özel konutlarda arama yaptığını belirtti. Şirketin Ingolstadt, Neckarsulm ve diğer 7 tesisinde 18 savcı ve 80 polisle arama yapıldığı ve Münih savcılığı tarafından hilekârlık ve yanıltıcı reklam şüphesiyle soruşturma başlatıldığı belirtildi.



Soruşturmanın açılma sebebi ise, 2009 ile 2015 yılları arasında ABD'de satılan 80 bin 3 litre dizel motorla çalışan Audi otomobilin emisyon değerlerinde manipülasyon iddiası. Savcılık Audi'nin, araçları Amerikan egzoz yönetmeliklerine uygun hal getirmek için söz konusu araçlara emisyon değerlerini manipüle edici donanım taktığından ve bunun müşteriden gizlediğinden şüphelenerek soruşturma başlatarak tesislerde geniş çapta arama yaptı.




Aynı konuyla ilgili, Avrupa'da satılan aynı modellerin soruşturma kapsamına alınmadığı belirtildi. Yönetim kurulu başkanı Stadler yaptığı açıklamada, 'konunun tamamen aydınlatılması için sonuna kadar çalışacaklarını ve dizel motorlarda tespit edilen manipülasyonun şirketi sıkıntıya soktuğunu', söyledi. Dizel otomobillerde yaşadığı sıkıntı ve hatalı hava yastığı sorunu 2016 yılında Audi'ye 1,8 milyar Euroya mal oldu. Şirketin genel toplamdaki karı ise 3,1 milyar Euro olarak açıklandı.











#Audi
#Emisyon
#Dizel
٪d سنوات قبل