|

Emniyetten Uber'e korsan taksi cezası

Emniyet Genel Müdürlüğü Türkiye'ye yeni gelen Uber hakkında yasal düzenleme ile cezai işlem uygulamaya hazırlanıyor. Artık Uber üzerinden araç çağıran yolcu ve yolcu almaya giden sürücülere korsan taksi cezası kesilecek.

Yeni Şafak
14:23 - 27/12/2016 Tuesday
Güncelleme: 16:42 - 27/12/2016 Tuesday
Yeni Şafak

Uber uygulaması üzerinde 4-5 aydır sıkı denetim uygulayan Emniyet Genel Müdürlüğü, sayının artması ve lisanssız kişilerin bu uygulama üzerinden korsan taşımacılık faaliyetleri yürütmesi üzerine denetimleri arttırarak cezai işlem uygulanması için çalışmalarına başladı.



İlk etapta trafikteki Uber araçları bağlayan yetkiler, şimdi ise yolcuya da cezai işlem uygulamaya başladı. Geçtiğimiz haftalarda bir Uber aracına ve yolcusuna ilk kez ceza kesen yetkililer, yolcuya 281 TL ceza kesmişti. Hemen sonrasında kesilen ceza Uber Türkiye tafından ödemişti.







Habertürk'ün haberine göre, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 12 Aralık'ta gönderdiği ve Anayasa Mahkemesi'nin 11 Eylül 2014 tarih ve 2014/52 sayılı kararını esas alan talimata göre, ceza kullandığı aracın sahibi olmayan Uber sürücülerini kapsıyor. Bu sürücülere trafikte yakalanmaları durumunda, tıpkı korsan taksilerde olduğu gibi, ilk seferde 2 bin 532 TL; ikinci seferde 4 bin 22 TL ceza kesilecek. Trafikte yakalanan Uber sürücüsü eğer aracın sahibiyse, ceza kesilmeyecek ve fakat aracı 60 gün boyunca trafikten men edilecek. Yolculara ise 281 TL ceza kesilecek.



Türkiye'ye yeni gelen Uber uygulamasının üzerine bu kadar gidilmesinin sebebi, bu şirketin bir taksi şirketi olamaması. Şirketin asıl amacı aslında satıcı ile alıcıyı bir araya getirmek. Lakin bu durumun korsan taşımacılık haline getirilmesi yani lisansız sürücülerin ve araç sahiplerinin lisanslı araçmışcasına bu uygulamadan yaralanmaları veya kendi aracı olmayan araçlarla bu uygulamadan yararlanmaları sıkıntıları beraberinde getiriyor. Ayrıca bu şekilde çalışıldığıdı takdirde vergilendirme hesabının tutulamamasından ötürü devlet tarafından uygun görülmüyor.


#Uber
#Emniyet Genel Müdürlüğü
#Korsan taşımacılık
7 years ago