Arnavutluk'ta olaylar yeniden şiddetlendi

04:00, 21/10/2026, Çarşamba
Yeni Şafak
Arnavutluk'ta olaylar yeniden şiddetlendi
Arnavutluk.

ABD Başkanı Donald Trump’ın kızı İvanka Trump ve damadı Jared Kushner’in İsrail bağlantılı bir proje kapsamında Arnavutluk’un güneyindeki Zvernec kenti ve Sazan Adası’nda toprak satın almak istedikleri gerekçesiyle 30 Mayıs’ta başlayan protestolar, dün 150'nci gününü geride bıraktı.

Protestolarda son dönemde şiddet olayları yeniden artıyor. Tiran’daki Edi Rama hükümeti, protestolara karşı şiddet kullanarak bastırmaya çalışırken meydanlarda protestoculara müdahale eden polislerin İbranice konuştuğu ve İsrailli olduğu iddiası, gerilimi artırıyor. Son bir haftada meydanlarda protestolara müdahale eden toma ve polis sayısında artış gözlemlenirken Arnavut aktivistler, Rama hükümetinin ülkeyi İsrail’e sattığını iddia ederek hükümeti istifaya davet ediyor. Protestocular, dün Tiran’daki İçişleri Bakanlığı binası önünde taş ve Molotofkokteylleriyle polise karşı koydu. Polis sert müdahalede bulunarak 5 protestocuyu yaraladı. Geçtiğimiz haftadan bu yana protestolarda yaralananların sayısı 300'ü aştı. Başkentin yanı sıra Avlonya, Elbasan ve İşkodra gibi kentlerde de 1300 kadar üniversite ve lise öğrencilerin dersleri boykot ederek, caddelerde yürüyüş düzenlediği belirtildi. Aktivistler tarafından sosyal medyada yayınlanan görüntülerde, gözaltına alınan çok sayıda protestocunun polis merkezlerinde üst üste yere yatırıldığı görüldü.

DİYALOG ÇAĞRISI

Aktivistler, Arnavutluk polisinin müdahalesini İsrail’in Filistinlilere yönelik uyguladığı şiddetle kıyasladı. Arnavutluk’taki protestocular, eğitim sistemindeki kötü koşulları ve yaygınlaşan yolsuzlukları da protesto ediyor. Eylemciler, Sazan ve Zvernec’te patlak veren toprak satışı skandalının ardından Rama hükümetini istifaya davet ediyor. Rama ise istifa etmeyi reddederken diyaloğa hazır olduğunu bildirdi. Rama, Tiran’daki Başbakanlık binasının önüne üzerinde “Diyalog” yazılı sandalyeler yerleştirerek protestocuları görüşmeye davet etti. Hükümetin herhangi bir ön koşul olmaksızın görüşmeye hazır olduğunu belirten Rama, “Kim diyalog istiyorsa, nerede ve ne zaman isterse, ben ve hükümetim görüşmeye hazırız” diye konuştu. Eylemciler ise Rama'nın diyalog çağrısını sandalyeleri kırarak reddetti.


Fransa'nın 341 yıllık kölelik kanunu 'Kara Kanun' ancak 2026'da resmen kaldırılıyor
Dünya
Fransa'nın 341 yıllık kölelik kanunu 'Kara Kanun' ancak 2026'da resmen kaldırılıyor
Fransa'da başlayan protesto dalgası şimdi de Yunanistan'da: Parlamento önüne çadır kurdular
Dünya
Fransa'da başlayan protesto dalgası şimdi de Yunanistan'da: Parlamento önüne çadır kurdular
Fransa’da kaos büyüdü: Her yer yağmalandı bir dükkânın önünden bile geçmediler
Dünya
Fransa’da kaos büyüdü: Her yer yağmalandı bir dükkânın önünden bile geçmediler
Ordu sokağa iniyor: Fransa'dan sonra bir Avrupa ülkesi daha karıştı
Dünya
Ordu sokağa iniyor: Fransa'dan sonra bir Avrupa ülkesi daha karıştı

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026