|

Avustralya'da yangın kabusu: 108 ölü

Avustralya'nın güneydoğu bölgelerinde etkili olan orman yangınlarında ölenlerin sayısı 108'e yükseldi.

Aa
00:00 - 8/02/2009 Pazar
Güncelleme: 11:17 - 8/02/2009 Pazar
Yeni Şafak
Avustralya'da yangın kabusu: 108 ölü
Avustralya'da yangın kabusu: 108 ölü

Avustralya'nın güneydoğu bölgelerinde etkili olan orman yangınlarında ölenlerin sayısı 108'e yükseldi. Yangınların en çok etkili olduğu ve iki yangının hala kontrol altına alınamadığı Viktorya eyaletinin emniyet yetkilileri, resmi rakamlara göre ölü sayısının 108 olduğunu belirttiler. Başbakan Kevin Rudd da yangınları “Viktorya eyaleti halkının başına gelmiş bir felaket” olarak niteledi.

Yangınların etkili olduğu bölgede hava sıcaklıkları 47 dereceyi buluyor. Avustralya'da 1983'te Viktorya Eyaleti ve ülkenin güneyindeki orman yangınları 75 kişinin ölümüne yol açmıştı.


100 YILIN EN SICAK MEVSİMİ

İtfaiye yetkilileri, Avustralya'da son 100 yılın en yüksek sıcaklıklarını yaşayan güneydoğudaki üç eyalette dünden bu yana şiddetli rüzgarın etkisiyle de yayılan ve kontrol altına almakta büyük güçlük yaşanan orman yangınlarının 640 yerleşim bölgesini tahrip ettiğini belirttiler.

Alevlerle savaşan 3 bin itfaiyeciye destek için ordu da harekete geçerken, güneydoğudaki üç eyalette etkili olan 50 civarındaki orman yangını, önemli miktarda hayvanın da telef olmasına yol açtı. Yangınların etkili olduğu bölgede hava sıcaklıkları 47 dereceyi buluyor.


HEM SICAK HEM YANGIN KAVURUYOR

Yaz ikliminin yaşandığı Avustralya'da, ülkenin güneydoğusu aşırı sıcakların yol açtığı orman yangınlarıyla kavruluyor.

Melbourne'deki en büyük hastane olan Alfred Hospital, hastaneye sürekli olarak gelen şiddetli yanık vakalarının üstesinden gelmeye çalışıyor.

Yanıklardan dolayı çoğu cesedin tanınmaz halde olduğu belirtilirken, cesetler kimlik tespiti için morglarda bekletiliyor.

Morgların dolması üzerine dondurucularla geçici morglar oluşturulduğu da belirtiliyor.

Ormanlık alanlarda da yol kenarlarında çok sayıda terkedilmiş araç görülüyor. Araçtakilerin büyük ihtimalle bir daha gelmeyecekleri, bu nedenle ölü sayısının çok daha fazla olacağı kaydediliyor.


ORDU GÖREVE ÇAĞRILDI

Başbakan Kevin Rudd, gittikçe yayılan ve önüne geçilemeyen orman yangınlarından dolayı orduyu göreve çağırdı. Bilhassa Strathewen şehrinin yangından dolayı tanınmaz halde olduğu açıklandı.

Yangınla mücadelede 30 bin itfaiye görevlisi, 36 su bombası uçağıyla mücadele etmesine rağmen aşırı sıcaklar ve kuvvetli rüzgarlar nedeniyle yangınların önüne geçilemiyor.

Melbourne şehri de Şubat ayında tarihinin en yüksek sıcaklığını yaşadı. Dün şehirde sıcaklık 46 derecenin üzerine çıktı.


15 yıl önce