|

Münbiç’e 2 yeni ABD üssü

ABD, Trump’ın “Suriye’den çekiliyoruz” sözüne rağmen PKK işgali altındaki Münbiç’e 2 askeri üs daha kuruyor. Üslerden biri Mehmetçik’in Fırat Kalkanı’yla temizlediği bölgeye 4, diğeri 8 kilometre uzaklıkta olacak. Dadat köyü güneyinde Nuaymiye isimli çiftliğe yerleşen ABD’liler üs çalışmasını başlattı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/04/2018 Çarşamba
Güncelleme: 08:02 - 4/04/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Trump sözünü yine tutmadı
Trump sözünü yine tutmadı

ABD, Suriye'nin kuzeyinde Fırat Nehri'nin batı yakasında terör örgütü YPG/PKK işgalinde bulunan Münbiç'te iki üs inşa ediyor. ABD, ilçenin kuzeyinde Dadat köyünün güneydoğusunda gözlem noktası olarak kullandığı bir alanı genişleterek üsse çeviriyor. ABD ordusu bu amaçla bölgeye çok sayıda inşaat malzemesi ve iş makinası yönlendirdi.

CEPHEYE 4 KİLOMETRE

Söz konusu üs, Fırat Kalkanı Harekatı bölgesi içindeki Cerablus ilçesi ile Münbiç cephe hattını birbirinden ayıran Sacu Çayı'na 8 kilometre uzaklıkta. ABD, diğer üssü, cephe hattına 4 kilometre uzaklıkta inşa ediyor. Buradaki üs noktası Dadat köyünün güneyine denk düşüyor. Nuaymiye isimli bir çiftliğe yerleşen ABD unsurları, alanı üsse çevirmek için çalışma yürütüyor. Tamamlanması halinde Nuaymiye, Fırat Kalkanı unsurlarına en yakın ABD üssü olacak.

TAKVİYE GÖNDERDİ

Türkiye'nin Fırat Nehri'nin batısındaki Münbiç'e yönelik operasyon işaretlerinin artmasının ardından, ABD ordusu önceki gün bölgedeki güçlerini takviye etti. Bölgeye, zırhlı araçların bulunduğu konvoyla 300 kadar ABD askeri geldi. ABD güçleri, Fırat Kalkanı bölgesi ile YPG/PKK arasında cephe hattını oluşturan Fırat Nehri'nin kolu Saçu Çayı boyunda haftalık devriyeleri günlük sıklıkla yapmaya başladı.

ÜÇ NOKTA VAR

Halihazırda ABD'nin, muhaliflerin kontrolündeki Fırat Kalkanı bölgesiyle sınır hattında Tuhar, Hilvanci ve Dadat olmak üzere 3 gözlem noktası bulunuyor. YPG/PKK, Halep iline bağlı Münbiç ilçesini Ağustos 2016'da ABD'nin desteğiyle terör örgütü DEAŞ'tan alarak işgal etti. Terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadele bahanesiyle YPG/PKK'ya desteğini sürdüren ABD, Türkiye’ye söz verdiği halde ilçeden çıkmadı.

  • Yine asker gönderecek
  • ABD Başkanı Donald Trump'ın yaptığı 'çok yakın zamanda Suriye'den çekileceğiz' açıklamasına rağmen Pentagon ve Beyaz Saray'ın Suriye'ye 2 bin asker daha göndermeyi tartıştığı iddia ediliyor. CNN'de Pentagon muhabiri Barbara Starr'ın imzasıyla yayınlanan ve ABD ordusundan kaynaklara dayandırılan haberde, Savunma Bakanlığı ve Beyaz Saray yönetiminin Suriye'ye ek asker göndermeyi tartıştığı belirtildi. Haberde, Ulusal Güvenlik Konseyi'nin terör örgütü DEAŞ'ı yenme planını ve Suriye'ye 2 bin asker daha göndermeyi gündemine alacağı belirtildi.

BELİRSİZLİK HAKİM

Trump'ın Suriye'den çekilme açıklamasının, yeni askeri birliklerin gönderilmesi planını nasıl etkileyeceği henüz bilinmiyor. Kaynaklar, planın ülkede mevcut bulunan ABD askerlerinin korunmasına odaklandığını belirtti. ABD medyasında daha önce yer alan haberlerde, Trump'ın Suriye'den çekilme açıklamasının özellikle Pentagon'da şaşkınlık yarattığına dikkat çekilmişti.


Kalmamızı isteyen parasını ödesin

Ankara’da Erdoğan-Putin görüşmesi sürerken ABD Başkanı Trump’tan Suriye ile ilgili ilginç bir açıklama daha geldi. Suriye’den çıkmak istediklerini tekrarlayan Trump “Kalmamızı isteyen parasını ödesin” dedi. ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da Litvanya, Letonya ve Estonya Cumhurbaşkanlarıyla düzenlediği ortak basın toplantısında, Suriye planı hakkında açıklamalarda bulundu. Trump, ülkesinin Suriye’den çekilmeyi ciddi şekilde düşündüğünü belirterek, “Suriye’den çıkma planı üzerinde çalışıyoruz.

ORTADOĞU’YA 7 TRİLYON HARCADIK

Suudi Arabistan bizim Suriye’de kalmamızı istiyorsa parasını ödemesi gerekecek.” dedi Suriye’deki askerlerimizi geri çekmek ve ülkemizi yeniden inşa etmek istiyorum. Son 17 yılda Ortadoğu’ya 7 trilyon dolar harcadık. Karşılığında hiçbir şey almadık. Trump, 29 Mart’ta Ohio’da katıldığı bir mitinde, “Suriye’den çok yakında çıkacağız”. açıklamasını yapmıştı.

#ABD
#Münbiç
#Üs
6 yıl önce