|

Nijer'de 7 muhalife hapis cezası

Nijer'de Eski Meclis Başkanı Amadu'ya yakın 7 muhalife, "kamu düzenini bozdukları" gerekçesiyle 1'er yıl hapis cezası verildi. Muhalifler silahlı grup oluşturmak ile suçlanıyor.

Yeni Şafak
12:32 - 13/07/2016 Çarşamba
Güncelleme: 09:42 - 13/07/2016 Çarşamba
AA
Nijer Devlet Başkanı Mahamadu İssufu
Nijer Devlet Başkanı Mahamadu İssufu

Nijer'de 7 muhalifin, "kamu düzenini bozma" suçundan 12'şer ay hapis cezasına çarptırıldığı belirtildi.



Savunma avukatı Barry Bibata Niandu, düzenlediği basın toplantısında, eski Meclis Başkanı Hama Amadu'nun üyesi olduğu Moden Lumana partisinin yetkililerinden Sumana Sanda ve tutuklu 6 muhalifin, "silahlı grup oluşturma" ve "kamu düzenini bozma" suçlamasıyla 12'şer ay hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı.



Karara henüz itiraz edilmediğini belirten avukat, 10 aydır tutuklu yargılanan söz konusu isimlerin kısa süre içinde özgürlüklerine kavuşacağını söyledi.



Ülkede 2011-2013 döneminde Sağlık Bakanlığı görevini yürütmüş Sanda ve diğer 6 muhalif, bebek kaçakçılığı suçlamasıyla Ağustos 2014'te Fransa'ya sürgün edilen Amadu'nun ülkeye dönmesi için çalışmalara başladıkları 14 Kasım 2015'te tutuklanmıştı.



O dönemde, Amadu'yu karşılamak için havalimanına gidenler ile güvenlik güçleri arasında şiddetli çatışmalar çıkmıştı. Amadu, uçaktan iner inmez tutuklanıp Fillingue cezaevine sevk edilmiş ancak sağlık sorunları nedeniyle yeniden Fransa'ya gönderilmişti.



Ülkede 21 Şubat'taki devlet başkanı seçiminin ilk turunda resmi olmayan sonuçlara göre, mevcut Devlet Başkanı Mahamadu İssufu yüzde 48,4, Amadu ise yüzde 17,7 oy almıştı.



Muhalefetten 17 partiyi birleştiren 2016 Değişim Koalisyonu (COPA), devlet başkanlığı seçiminin ilk turunda adayların aldığı oyların resmi olarak açıklanmamasını gerekçe göstererek seçimlerin ikinci turuna katılmayacağını duyurmuş, meclisteki diğer muhalefet partilerinin üyelerini de parlamentodan çekilmeye çağırmıştı.



Adaylardan hiçbiri yüzde 50'nin üzerinde oy alamadığı için 20 Mart'ta seçimin ikinci turu yapılmıştı. Seçim komisyonu, seçimde İssufu'nun oyların yaklaşık yüzde 92'sini, rakibi Amadu'nun da yüzde 7'ye yakınını aldığını belirtmişti.




#Hapis Cezası
#Muhalefet
#Nijer
8 yıl önce