|

185 CEO'dan AB'ye mektup

ABD’li 185 firmanın CEO’sundan oluşan Business Roundtable grubu, AB liderlerine Apple’ın aldığı cezayla ilgili tehdit niteliğinde bir bildiri yayımladı. Bildiride, "Ceza uygulanırsa yatırımlar ‘çok kötü’ etkilenir" deniyor.

Yeni Şafak
08:19 - 19/09/2016 Pazartesi
Güncelleme: 05:40 - 19/09/2016 Pazartesi
Diğer

Avrupa Birliği (AB) ve ABD arasında şirketler üzerinden devam eden 'Soğuk Savaş'a CEO'lar da katıldı. ABD merkezli 185 büyük şirketin CEO'sunun temsil edildiği Business Roundtable grubu, AB yetkililerine hitaben bir bildiri yayımladı. Bildiride Avrupa Komisyonu'nun Apple'a verdiği 13 milyar euroluk vergi cezasıyla ilgili olarak "Yasalara saygısı olan tüm AB'li ülkelerin bu kararın uygulanmaması için çaba harcaması gerekir” değerlendirmesi aldı. Ancak bildiride konunun hukuki boyutunun ele alınmasından çok tehditkâr bir dil kullanılması dikkat çekti.



YATIRIMIN %35'İ ABD'DEN


Bildiride “Ceza uygulanırsa Avrupa'daki belirsizlik artacak, kıtaya yapılan yatırımlar çok kötü etkilenecektir. Bu da cezayı AB'nin kendisinin ve vatandaşlarının canını yakan bir yara haline getirecektir” ifadeleri yer aldı. Eurostat verilerine göre son 5 senede AB ülkelerine gelen yabancı doğrudan yatırımların ortalama yüzde 35'i ABD'li şirket ve kişiler tarafından gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla ABD'nin en büyük şirketlerinin 'yabancı yatırım' vurgusu yapması özel bir anlam taşıyor. Akşam'ın haberine göre, 185 CEO'dan oluşan Business Roundtable'a Caterpillar CEO'su Doug Oberman başkanlık yapıyor. Yardımcılıklarını ise Xerox, Honeywell, Lockheed Martin ve Dow Chemical gibi küresel devlerin CEO'ları yapıyor.






Cevap gecikmedi


Geçtiğimiz ay sonunda Apple'a verilen cezanın açıklanmasının ardından ABD Maliye Bakanı Jacob Lew söz konusu kararın geri alınması gerektiğini belirterek, “Eğer bu yönde bir adım atılmazsa mevcut duruma uygun bir cevap üzerinde çalışmaya başlarız” dedi. ABD'li yetkililer de 'Lew'in bahsettiği uygun cezayı bulmakta hiç zaman kaybetmedi. Cuma günü ABD Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank'ın mortgage kriziyle bağlantılı olarak 14 milyar dolarlık cezaya çarptırıldığı duyuruldu. Hali hazırda Apple'a verilen ceza, uluslararası kamuoyu tarafından ABD'de Volkswagen'e 14.7 milyar dolara mal olan emisyon skandalının bir cevabı olarak kabul edilmişti.



Şimdi sıra hangi şirkette?


Ceza alan ABD'li ve Avrupalı şirketlerin yanında şimdi 'sıra kimde' sorusu soruluyor. Avrupa Komisyonu'nun McDonald's, Starbucks, Facebook, Google ve Amazon gibi ABD'nin dev şirketlerine yönelik başlattığı soruşturmalar devam ediyor. Bu soruşturmaların bir kısmı rekabet bir kısmı ise vergi başlıkları altında toplanıyor.


#CEO
#Avrupa Birliği
#Ekonomik savaş
#Apple
#ABD
8 yıl önce